Stijn Kuster
Stijn Kuster Stijl 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Is het peperdure nazi-horloge van Adolf Hitler nou echt of nep?

Een Amerikaans veilinghuis bood wel een heel aparte kavel aan: een horloge dat van Adolf Hitler is geweest. Hoewel critici twijfelen aan de waarheid van dit verhaal, is het uurwerk verkocht voor 1,1 miljoen dollar.

De veiling vond plaats in de staat Maryland bij Alexander Historical Auctions. De koper van het horloge blijft logischerwijs in de anonimiteit. De directeur van het veilinghuis, Bill Panagopulos, laat wel weten dat het om een ‘Europese Jood’ gaat. Het horloge heet voluit The Adolf Hitler N.S.D.A.P. Presentation Huber Gold Reversible Watch.

‘Het horloge van Adolf Hitler’

Het verhaal gaat dat Adolf Hitler dit horloge kreeg als cadeau voor zijn 44ste verjaardag in 1933, het jaar dat de fascistische leider kanselier werd van Duitsland. Deze datum staat samen met zijn geboortedag (20 april 1889) in het horloge gegraveerd. Ook zorgde horlogemaker Andreas Huber dat de initialen AH, een hakenkruis en een adelaar het uurwerk een kenbaar nazi-sieraad maakten.

Horloge, Adolf Hitler
Achterkant van het horloge (Afbeelding: Alexander Historical Auctions)

Het horloge zou in 1945 meegenomen zijn door Franse soldaten als oorlogsbuit. Uiteindelijk is het uurwerk bij het veilinghuis beland.

Twijfels over authenticiteit

Het horloge heeft een lugubere bijsmaak door de vreselijke daden van Adolf Hitler en daarom kreeg het veilinghuis veel kritiek. Maar er is nog een dubieus aspect. “De dictator droeg nooit horloges en historici twijfelen of het horloge überhaupt echt is of dat het om een vervalsing gaat”, schrijft de Duitse krant Die Welt.

horloge, adolf hitler, nep, echt, geveild
De voorkant en het doosje (Afbeelding: Alexander Historical Auctions)

Ook het veilinghuis zegt geen hard bewijs te hebben. “Het is erg moeilijk om te bewijzen dat dit horloge door Adolf Hitler is gedragen, doordat er blijkbaar geen foto’s of films zijn die het kunnen bevestigen. Aangezien de faciliteiten van maker Huber volledig zijn verwoest door een bombardement in 1944, is er geen bewijs van aankopen of commerciële transacties met betrekking tot dit horloge.”

Deze Ferrari is nu het dunste horloge ter wereld

Of het horloge dus echt van Adolf Hitler is geweest, zal nooit duidelijk worden. Het zou kunnen dat het klokje ooit cadeau is gedaan aan de dictator, zonder dat die hem ooit gedragen heeft. Opvallend is hoe dan ook dat iemand hier 1,1 miljoen dollar voor neerlegt.

adolf hitler, horloge, veiling
(Afbeelding: Alexander Historical Auctions)

Bekijk hier meer foto’s en certificaten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.