Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 18 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel push-ups is dé graadmeter voor je fitheid volgens een studie

Push-ups zijn al sinds mensenheugenis een populaire oefening bij iedereen die spieren wil kweken. Zeker als er even geen sportschool of hulpmiddelen in de buurt zijn. Wat je waarschijnlijk nog niet weet, is dat opdrukken ook iets vertelt over je gezondheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat de hoeveelheid push-ups die een man kan uitvoeren in verbinding staat met hartproblemen.

Wetenschappers van de Harvard University concluderen dat wanneer je fit bent, je minder kans hebt op verschillende hartaandoeningen. Dat komt natuurlijk niet als een verrassing, maar ze hebben het nu weten te koppelen aan push-ups. In het onderzoek kwam namelijk naar voren dat mannen die die de oefening 40 keer achter elkaar kunnen uitvoeren, minder kans hebben op hartproblemen.

Opdrukken tegen hart- en vaatziekten

Dit ontdekten de wetenschappers tijdens deze studie, waarbij 1.104 brandweermannen van tien verschillende brandweerkazernes in Indiana (Verenigde Staten) nauwlettend in de gaten werden gehouden tijdens het opdrukken. In de afgelopen tien jaar werden de brandweermannen door een arts gevraagd om 80 push-ups te doen. Daarbij hoorde wel een aantal voorwaarden.

Om het zelf te testen, moet je ze in één keer achter elkaar voltooien. Tegelijkertijd loopt een metronoom mee die op 80 slagen per minuut staat. Mis je drie of meer slagen, of kun je het gewoon niet volhouden, dan stopt de opdracht. Lukt het je wel om 80 push-ups te voltooien in het gewenste tempo? Gefeliciteerd, dan ben je best wel een baas.

40 push-ups als graadmeter voor je gezondheid

De arts onderwierp de brandweermannen die meededen aan het onderzoek ook aan een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Bij het verwerken van de data viel hem iets bijzonders op. In de 10 jaar dat het onderzoek liep, kwam naar voren dat mannen die meer dan 40 keer konden opdrukken, aanzienlijk minder tekenen van hartproblemen lieten zien.

Brandweermannen die 40 push-ups achter elkaar kunnen doen, hebben 96% minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen die er minder dan tien kunnen. Het gaat natuurlijk niet puur en alleen om het opdrukken, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen. Push-ups zijn gewoon een mooie graadmeter.

Tijd om in beweging te komen

Dus mocht je geen 10 push-ups op rij kunnen, dan wordt het misschien toch tijd om wat harder te gaan trainen. Kom in beweging en ga voor de 40. Gemakkelijk is dat niet, maar dan verlaag je wel de kans op hart- en vaatziekten. Meer weten over push-ups en andere oefeningen voor welgevormde borstspieren, kijk dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.