Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Meest sensuele film 2024’ met Zendaya is onverwachte hit

De regisseur van Call Me By Your Name is terug met een ‘sensuele tennisfilm’: Challengers. Zendaya’s rol wordt tegen de verwachtingen in de hemel in geprezen.

Luca Guadagnino is niet de minste naam onder filmliefhebbers: met films als Call Me By Your Name en Suspiria op zijn CV is de Italiaan een naam om in de gaten te houden. Toch konden fans er niet omheen dat zijn nieuwste en grootste filmproject tot nu toe vooralsnog… Niet helemaal lekker overkwam.

Zendaya in Challengers

Op papier klinkt het fantastisch: Zendaya in de hoofdrol als een voormalig tennistalent dat na een blessure noodgedwongen begint te coachen, met een liefdesdriehoek, ‘sensuele spanning’ en intrige als ingrediënten in een door Guadagnino schitterend in beeld gebracht stukje drama.

Alleen vielen de eerste trailers tegen. Challengers, zoals de film heet, zag er in de trailers nou niet bepaald overtuigend uit. Vooral Zendaya als een dertiger kwam ondanks haar daadwerkelijke leeftijd (27) niet geloofwaardig over. Maar ja, een trailer is maar een trailer, dat weten we, en Luca Guadagnino’s nieuwste film is daar gelukkig, zo blijkt nu, ook een slachtoffer van.

Topscore Rotten Tomatoes

De eerste reviews van Challengers zijn namelijk gepubliceerd. Plottwist: Zendaya scoort na 56 reviews van critici een ijzersterke 96 procent op Rotten Tomatoes, met een gemiddelde beoordeling van 8,5. Hoger dan bijvoorbeeld Civil War, een andere recent uitgebrachte film die geprezen wordt.

Kristy Puchko van Mashable weet ons direct nieuwsgierig te maken met haar conclusie: “Hoewel het voor sommige mensen misschien te veel van het goede is, is Challengers zonder twijfel een van de beste en meest sexy films van het jaar.” Opnieuw lijkt de magic touch van de Italiaanse filmmaker het verschil te maken: “Er zit een elektrische vonk in Guadagnino’s aanpak die het materiaal verheft en het fris maakt,” concludeert bijvoorbeeld Peter Debruge van Variety.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want Challengers wordt door tientallen gerespecteerde filmrecensenten de hemel in geprezen: “Challengers zit vol met seksueel getinte inhoud, spannende tenniswedstrijden en heeft een van de beste setups en payoffs die ik ooit in een film heb gezien,” aldus Jonathan Sim van Coming Soon.

Soapseries en Nederlandse bioscooprelease

Zijn er dan ook negatieve recensies? Ja, al is het even zoeken. De weinige recensenten die Challengers een onvoldoende hebben gegeven struikelen vrijwel allemaal over de stijl die Guadagnino hanteert, en claimen dat er buiten de provocatieve factor weinig overblijft “Guadagnino heeft weinig gevoel voor dramatisch ritme en glijdt vaak af naar soapserie-niveau” of “hoewel het ongetwijfeld provocerend is, is Challengers vooral woorden en geen daden.”

CHallengers reviews film Zendaya
(Afbeelding: MGM)

Overkoepelend spreken de cijfers echter boekdelen: Challengers bewijst maar weer eens hoe weinig trailers zeggen, en is plotsklaps van een haast gegarandeerde flop getransformeerd tot een van de best beoordeelde films van 2024.

Binnenkort kun je gelukkig al zelf een oordeel vellen, want de sensuele film draait vanaf 2 mei in de Nederlandse bioscopen. Check je dergelijk kijkvoer toch liever thuis? Dan raden we je aan deze film eens te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.