Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Mythisch Dakar Rally-horloge van Cartier levert fortuin op

Een uiterst klassiek en zeldzaam horloge van Cartier heeft een fortuin opgeleverd tijdens een veiling. Het gaat om het model Cheich, waarvan er ooit slechts vier exemplaren zijn gemaakt in samenwerking met de woestijnrally Paris-Dakar.

Het horloge, dat in 1983 is vervaardigd, is geveild door Sotheby’s. Volgens het veilingshuis is het een van de meest zeldzame horloges ooit met een van de grootste historische waardes ooit.

Het mythische Dakar Rally-horloge

Dat verkooppraatje heeft het veilingshuis geen windeieren gelegd, want de Cartier Cheich is verkocht voor 1,1 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro). Bieders overtroffen elkaar tot op het laatste moment, en dat resulteerde in een uiteindelijke verkoopprijs die twee keer zo hoog lag als verwacht.

Het horloge heeft een mythische status. Zo is de Cartier Cheich nooit beschikbaar geweest voor het publiek. Dit specifieke exemplaar is alleen in bezit geweest van de legendarische Belgische motorrijder Gaston Rahier. Hij won de Dakar Rally, de moeilijkste race ter wereld, tweemaal op rij in 1984 en 1985. Dan ben je een hele grote.

Cartier Cheich met gouden sjeikgewaad

Het horloge heeft de klassieke uitstraling waar het luxe Franse horlogemerk om bekendstaat, maar de blikvanger van de Cartier Cheich is natuurlijk de kast. Deze heeft de vorm van het gewaad van een sjeik, dat symbool staat voor de Dakar Rally. De kast bestaat volledig uit 18 karaats geel goud. Het bandje is van bruin leer en de gesp bestaat tevens uit 18 karaats geel goud.

cartier cheich, paris dakar rally, horloge, goud, veiling, fortuin, miljoen
(Afbeelding: Sotheby’s)

“De Cheich heeft een werkelijk unieke status. Niet alleen binnen de geschiedenis van de horlogemakerij bij Cartier, maar ook binnen de geschiedenis van de horlogemakerij. Een absoluut meesterwerk op het gebied van design. Het verhaal van het Dakar Rally-horloge maakt de cirkel rond en herstelt opnieuw zijn status als een trofee-item voor een ongelooflijk gelukkige verzamelaar”, aldus Benoît Colson, horlogespecialist bij Sotheby’s. Meer specificaties lees je hier.

cartier cheich, paris dakar rally, horloge, goud, veiling, fortuin, miljoen, sotheby's watches
(Afbeelding: Sotheby’s)
cartier cheich, paris dakar rally, horloge, goud, veiling, fortuin, miljoen, sotheby's, plat
(Afbeelding: Sotheby’s)
cartier cheich, paris dakar rally, horloge, goud, veiling, fortuin, miljoen, sotheby's, plat
(Afbeelding: Sotheby’s)

Check ook de peperdure Rolex waarmee Mirka Federer haar man Roger aftroeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.