Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Moeite met rondkomen? Deze maandbegroting gaat je helpen

Door hoge gasprijzen, energierekeningen en de inflatie hebben veel meer mensen dan normaal moeite met rondkomen anno 2022. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft daarom een handige maandbegroting beschikbaar gesteld.

Geen moeite met rondkomen, wel met serieus sparen? Surf dan verder naar deze vuistregel van het NIBUD.

Moeite met rondkomen anno 2022

Als je moeite hebt rondkomen, is dat niet iets om je voor te schamen. Veel mensen doen dat wel, maar het komt in alle lagen van de maatschappij voor. Sommige mensen hebben een gat in hun hand en beuken ieder maandsalaris er weer volledig doorheen. Anderen hebben simpelweg te hoge vaste lasten, waardoor ze nauwelijks geld hebben om van te leven. Voor beide groepen is een maandbegroting geen overbodige luxe.

Herken jij jezelf in de bovenstaande patronen? Dan ben je anno 2022, het jaar van de torenhoge inflatie en extreme gasprijzen, dus niet uniek. Check voordat je aan je maandbegroting begint eerst of je recht hebt op tegemoetkomingen. Veel mensen in geldnood vergeten dit soort extraatjes aan te vragen. Kijk waar je recht op hebt via de rekentool Bereken Uw Recht van NIBUD.

De maandbegroting van NIBUD

Daarna is het tijd om een overzicht te maken van al je vaste lasten, uitgaven en inkomsten. Dit geeft veel helderheid van zaken. Hiermee voorkom je dat je geld uitgeeft aan nutteloze dingen. Met een maandbegroting weet je precies wat je kunt uitgeven aan boodschappen, kleding en andere zaken. Dit zorgt er volgens het NIBUD voor dat je minder moeite hebt met rondkomen. Hieronder zie je een screenshot van de begroting. Maar om er effectief gebruik van te maken DOWNLOAD je de Excel-spreadsheet hier. Daarin wordt alles automatisch uitgerekend.

nibud, maandbegroting, moeite met rondkomen
NIBUD

Heb je moeite met rondkomen en ben je op zoek naar een carrièreswitch voor een hoger salaris? Hierbij een tip: word mascotte bij sportwedstrijden. Dan heb je die hele maandbegroting niet meer nodig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.