Marlon Labrie
Marlon Labrie Sneakers 26 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Witte sneakers schoonmaken: tips voor leer, canvas, suède en mesh

Niets oogt frisser onder een outfit dan een goed paar witte sneakers. Helaas: bij elke wandeling gaat het ‘witte’ er vanaf. Lees hier hoe je witte sneakers van leer, canvas, suède en mesh reinigt.

Witte sneakers van leer schoonmaken

Leren sneakers van goede kwaliteit kunnen echt heel lang meegaan als je goed voor ze zorgt. Voor gemakkelijk onderhoud neem je slechts een vochtige doek om ze elke paar dagen af te nemen. Zorg er hierbij voor dat ze niet te nat worden, want daardoor kan het leer uitdrogen. Je kunt voor de lastige vlekken een speciale schoenreiniger kopen of inwrijven met een klein beetje witte tandpasta. Ja, je leest het goed, witte tandpasta. Gebruik hiervoor wederom een ietwat vochtige doek en veeg vervolgens schoon met een droge doek.

Witte sneakers van canvas schoonmaken

Het goede aan het reinigen van canvas is dat het de meeste behandelingen kan weerstaan; zelfs bleek en andere schoonmaakmiddelen. Om zeker te zijn kun je altijd eerst een onopvallend plekje reinigen om te kijken of de stof het aankan. Wanneer je het geschikte middel hebt gevonden, kun je het geheel met veel water schoon schrobben. Hierna kun je de schoen in een bad met heet water en een scheutje bleek onderdompelen. Na nog een keer te hebben afgespoeld, zal je sneaker er bijna weer uitzien als nieuw.

Witte sneakers van suède schoonmaken

Suède is een erg gevoelige stof, waarbij zelfs een beetje water permanente vlekken kan achterlaten. De beste oplossing is daarom het aanschaffen van een suèdeborstel en reiniger. Deze ‘suède kits’ kun je vrijwel in elke schoenenwinkel kopen. Hiermee kun je eenvoudig en goedkoop je schoenen wit en vers houden. Zorg wel dat je voorzichtig bent met wrijven en droog achteraf altijd je schoenen af met een doek, om meer vlekken te voorkomen. Maar het schoonmaken van witte sneakers van suède begint al voordat je ze draagt. Spray ze preventief altijd in met een speciale nano-spray, die je in de meeste schoenenzaken wel vindt.

Witte sneakers van mesh en kunststof schoonmaken

Om witte sneakers van mesh en kunststof te reinigen, haal je de veters los en doe je ze in de wasmachine met een scheutje wasmiddel. Niet alle sneakers kunnen dit aan, maar de meeste merken kunnen er wel tegen. Kijk eventueel online of op de doos. Mocht het niet kunnen, neem dan een (tanden)borstel en wat schoonmaakmiddel. Schrob de vlekken met veel water en droog daarna af. De veters kun je in een waszakje doen om je wasmachine te beschermen en knopen te voorkomen. Hoe heter je de schoenen wast, hoe schoner ze worden. Echter, hoe kouder je ze wast, des te beter dat voor je schoenen is. Dus kijk goed wat het label zegt en geniet na een wasbeurt weer van hagelwitte sneakers.

? Check ook: Adidas en Liam Gallagher komen met de vetste schoenen van 2019

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.