Dennis Mons
Dennis Mons Eten & Drinken 21 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

10 whisky-cocktails om mee te zondigen tijdens World Whisky Day

Whisky, whiskey en bourbon hebben nogal een uitgesproken smaak waar niet iedereen van gediend is. Maar wellicht zijn deze fantastische whisky-cocktails een fijne stap om het toch eens te proberen.

Het is immers 21 mei. Juist, World Whisky Day.

Het gouden goedje uit onder andere Schotland, Ierland, Amerika, Nederland en Japan is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat whisky, whiskey en bourbon heerlijk is in mixdrankjes is een feit. Oh en we spellen whisk(e)y dus soms expres anders, daar is een reden voor.

Whisky-cocktails (whiskey en bourbon is ook goed)

Snobs zullen altijd denken dat een ‘straight up’ whisky, vooral zonder ijs en een beetje water, de beste manier is om te genieten van het drankje. Maar toch is de graandrank, of maisdrank, ook prima te drinken op een zomerdag met deze cocktails. Een paar van onze favorieten op een rij. Even googelen voor de exacte recepten.

1. The Old Fashioned

Deze mix is wellicht de meest basic whisky-mixer en direct een van de bekendste whisky-cocktails. Het mixje bestaat uit wat bitters, sodawater, suiker en een kleine sinaasappelschijf. Het prachtige is dat je de old fashioned in principe met elke whisky en bourbon ‘mag’ maken. Verhoudingen naar smaak bepalen.

Old fashioned (Afbeelding: Unsplash License)

2. Whisky sour

Mensen die wel een aparter drankje durven, gaan wellicht voor de Whiskey Sour. Een scheutje siroop wordt vaak toegevoegd. Waarom het een whisky sour heet? Een schijf citroen. Als je het echt gek wilt maken kan eiwit toegevoegd worden. Dit heb je volgens Gall & Gall nodig: 60 ml whisky, 30 ml verse citroensap, 15 ml Monin suikersiroop, 1 scheutje Angostura bitter, 1 ei en sinaasappelzest ter garnering. Lees hier hoe je de cocktail maakt.

3. Irish Coffee

Mocht je geen fan zijn van zoete toetjes na het eten dan is de Irish Coffee absoluut een optie. In alle eerlijkheid smaakt deze ook het beste met een Ierse whiskey, zoals Jameson of Connemara Irish. Het is verder een simpele sterke koffie, bruine suiker en wat slagroom.

4. Vieux Carre

Mocht je ooit in New Orleans zijn, dan valt op dat veel soorten eten en drinken daar Frans klinken. Deze cocktail uit Amerika is dan ook geciviliseerd. Het wordt gemaakt met whiskey/bourbon, cognac en vermouth. Je kan er vervolgens bitters in mixen, en dat maakt het drankje intens en intrigerend. Het is een complex drankje, dus schudt niet alles door elkaar.

whisky vieux carre
Prachtig drankje uit New Orleans.

5. Highball

Als je het simpel wil houden, is de Highball een optie. Simpel: je mixt een willekeurige whisky met gemberbier en sodawater. Het belangrijkste is ook een hoog glas, blijkbaar. Check hier het klassieke recept.

6. Rusty Nail

Dit is naast de old-fashioned een van de beroemdste whisky-cocktails ooit. Het bestaat over het algemeen uit een flinke shot honige Drambuie, maar wordt gemixt met een smaak naar keuze. Het mixje heet een rusty nail, omdat je niet beschaafd bent. Mik er maar wat in. Mocht je ooit in een dive bar komen in New York: geen enkele Rusty Nail smaakt hetzelfde. Prachtig.

7. Algonquin Cocktail

Hoewel niet veel mensen dol zijn op ananas op hun pizza is de fruitsoort wel populair in drankjes. Dat geldt ook voor de Algonquin Cocktail. In deze tropische mix wordt whiskey en martini en droge vermouth gemixt om een zomers tintje te geven aan je vakantie.

whiskey
(Afbeelding: The Spruce Eats)

8. New York Sour

Terugkerend op de Whisky Sour: New York heeft zijn eigen variant op zure whisky-cocktails. Of je nu bourbon of een propere whiskey wil voor dit drankje: New Yorkers boeit het niet. De basis van de New York Sour is te vergelijken met een gewone sour, maar dan met wat citroen en siroop. En als je het durft? Wat rode wijn erbij.

whisky
Met rode wijn als topping. (Afbeelding: Liquor.com)

9. Whiskey Tonic

Dit is de meest basic en prima mix met whiskey ooit. Tonic op een whiskey is vooral in de zomer enorm verfrissend. Als je na je maaltijd niet een Irish Whiskey wil. dan is de Whiskey Tonic (met vooral Ierse whiskey) een ding.

10. Millionaire Cocktail

whisky
Voor de elite. (Afbeelding: The Spruce Eats)

Dit is wellicht de crème de la crème van whiskey-cocktails. Het is een combinatie van whiskey of bourbon met Orange Curacao, grenadine en blauwbessenlikeur. En ja, ook hier kan je de cocktail pimpen met eiwit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.