Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De 5 beste nieuwe Schotse whisky’s om nu te proberen

Nieuwe Schotse whisky’s proberen? Als echte fijnproever ben je natuurlijk constant op zoek naar nieuwe smaken en ervaringen. We helpen je op weg met vijf nieuwe single malt whisky’s die regelrecht uit Schotland komen.

Wil je een (goede) Schotse whisky maximaal tot z’n recht laten komen? Drink dan uit een Glencairn-glas en voeg er enkele druppels water aan toe. Glencairn-whiskyglazen worden door velen gezien als het ultieme whisky glas. Speciaal ontwikkeld om reuk en smaak optimaal in je op te nemen.

Lekkere nieuwe Schotse whisky’s

Een gevarieerde lijst waar zeker wat tussen zit voor whiskyliefhebbers.

1. Bruichladdich Octomore 12.2 (Single Malt: €166,95)

Bruichladdich Octomore, beste nieuwe schotse whisy

De Bruichladdich-distilleerderij staat bekend om creativiteit en de Octomore 12.2 is daar een mooi voorbeeld van. Een turfachtige rokerige whisky die je niet snel zult vergeten. Deze uitgave heeft eerst drieënhalf jaar gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten om daarna een flinke dosis fruit te ontvangen tijdens een rijping van 18 maanden in ex-Sauternes vaten. De ervaring is intens en wordt vergeleken met een kampvuurtje in de neus dat prachtig wordt gebalanceerd door de zachte, gepolijste finish van de Sauternes-vaten.

2. Highland Park 15 Viking Heart (Single Malt: €89,95)

Highland Park 15 Viking Heart, beste nieuwe schotse whisky

Een prachtige Higland Park-whisky van 15 jaar, gebotteld in een unieke ceramische fles. Een verrijking voor elke whiskyverzameling en een prachtig verjaardagscadeau. Ook de inhoud van de Viking Heart stelt niet teleur. Een heerlijke mix van subtiele smaken dankzij de rijping op sherryvaten in combinatie met warme, droge kruiden en vanille. Het resultaat: een complexe Schotse whisky, rijk aan smaak. Ideaal voor liefhebbers die graag een diepe, smaakvolle whisky willen proeven, zónder turf.

3. Aberlour Casg Annamh Batch 5 (Single Malt: €59,-)

Aberlour Casg Annamh Batch 5, beste nieue schotse whisky

Aberlour is een bekende speyside-distilleerderij met een uitgebreide range aan toegankelijke whisky’s. Casg Annamh is een Schots-Gaelische benaming die staat voor ‘zeldzaam vat’. Nou, dan heb je ook wat. Deze whisky is non-chill gefilterd voor een mooie textuur en is gerijpt in zowel Amerikaanse eiken- als Spaanse sherryvaten. Rijk aan tinten als bananen, gekonfijte sinaasappel en gember, maar zonder zoet te zijn. Een Scotch die zich perfect laat combineren met een dessert of kaasplankje.

4. Benriach Smoke Season (Single Malt: €64,95)

Benriach Smoke Season

De jaren dat Benriach bekend stond als een producent van ordinaire slobbenwhisky’s liggen ver achter ons. De naam ‘Smoke Season’ is opmerkelijk te noemen, aangezien Benriach een Speyside-distilleerderij is; een gebied dat niet bepaald bekend staat om turfachtige, rokerige whisky’s. De Speyside-turf is anders dan de Islay-turf, waar van oudsher rokerige Schotse whisky’s vandaan komen. Dit voegt een uniek, zoet rookkarakter toe aan Benriachs typische boomgaardfruitsmaken.

5. Arran Barrel Reserve (NAS Single Malt: €27,50-)

Arran Barrel Reserve

Deze prachtige whisky komt uit de enige aanwezige distilleerderij op het eiland Arran. Licht, zacht en fruitig van smaak. Ideale whisky om de dag mee te starten, mocht die wens bestaan. De Barrel Reserve hanteert een NAS-leeftijdsaanduiding (no age statement) en kan dus drie jaar oud zijn, maar bij wijze van spreke ook twaalf. Waar branding bij whisky meestal op het verleden leunt, gooit de Arran Barrel Reserve het meer op iets nieuws en verfrissends.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.