Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 28 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

5x heerlijke NAS Malt Whisky: whisky zonder leeftijdsaanduiding

Lastig om de leeftijd van een malt whisky te ontdekken? Valt wel mee. Een malt whisky zonder leeftijd noemen we een NAS whisky. NAS (No Age Statement) betekent simpelweg dat er geen leeftijdsaanduiding staat vermeld op het label van de fles. Volgens de Schotse wet moet een whisky minstens 3 jaar hebben gerijpt.

Een NAS whisky bestaat dus uit whisky van minimaal 3 jaar oud, maar kan ook bijvoorbeeld 8 jaar, 12 jaar of 18 jaar oude whisky bevatten. Zonder leeftijdsaanduiding heeft de distilleerderij meer flexibiliteit in wat ze produceren, omdat ze niet zijn beperkt door de leeftijd van de afzonderlijke malts. Zo kunnen ze dus batches die slechts drie jaar hebben gerijpt, mengen met 8 jaar oude malts.

Waarom NAS whisky?

Whisky is een product dat steeds populairder wordt, ook ver buiten Europa. De vraag naar whisky is de laatste tijd enorm gestegen. Het wordt steeds lastiger om aan de vraag te blijven voldoen en oudere whisky’s worden steeds schaarser. Door ook jongere whisky’s te gebruiken kunnen producenten, indien nodig, grotere hoeveelheden op de markt brengen.

Het probleem hiervan is dat volgens de Schotse regels altijd de leeftijd van de jongste whisky op de fles vermeld moet worden. Als er bijvoorbeeld zowel 3 jaar oude whisky als 8 jaar oude whisky wordt gebruikt, is de producent verplicht om de leeftijd van 3 jaar te vermelden op de fles. Bij consumenten leeft (overigens niet altijd terecht) vaak het idee dat oudere whisky altijd beter is. Om dit te vermijden vermelden producenten bij een NAS whisky geen leeftijd op de fles.

Is de kwaliteit minder?

Whisky zonder leeftijdsindicatie is niet per definitie slecht. Voorheen waren het juist deze NAS whisky’s die gebruikt werden voor het maken van blended whisky. Feit is dat een NAS in ieder geval drie jaar oud is. Neem gerust de proef op de som en meng zelf een goedkope jonge whisky met een wat oudere variatie. Een Glen Rothes met een Glen Moray. Grote kans dat jouw eigen blend behoorlijk smakelijk zal uitpakken.

Ouder betekent namelijk niet altijd beter, en dus hoeft een NAS whisky niet per definitie slechter te zijn. De kwaliteit van het vat en de klimaatomstandigheden tijdens het rijpen, hebben een grotere invloed. Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak, en zullen de meningen verdeeld zijn.

Tallisker Dark Storm – 70 cl – 49,95 euro

Oorspronkelijk uitgebracht voor de reiziger, is Dark Storm van Talisker een whisky voor de meer ervaren whisky liefhebber. Deze whisky is gerijpt in zwaar verkoolde eikenhouten vaten, waardoor de toch al intens rokerige whisky nog meer rook en specerijen heeft gekregen. Een fantastische release van de distilleerderij op het eiland Skye. Mocht je op zoek zijn naar een meer budget-vriendelijke variant, overweeg dan de lichte variatie ‘Tallisker Storm’. Net zo lekker en wat minder zwaar.

Neus: rokerig spek, zwarte peper en rode chili, gekleed met een vleugje boomgaardfruit en gouden mout
Smaak: Grote, herkenbare invloed van eikenhout, met een grote uitbarsting van rook op gehemelte. Buiten dat, herken je rood fruit, citrus en verse honing
Afdronk: Een zeer, zeer lange afdronk, gepeperd met honing en geroosterde noten

Scallywag Blended Malt – 70cl – 39,50 euro

Een bijzondere whisky van een van de weinige onafhankelijk bottelaars in Schotland, Douglas Laing. De whisky met de herkenbare hondenkop dus, om precies te zijn een Fox Terrier. Scallywag Blended Malt is een mix van Speyside malts, waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes. Veel van deze whisky’s zijn small batch releases, gerijpt in Spaanse sherry vaten, maar sommige hebben ook in bourbon whisky vaten gerijpt. Het is een rijke, complexe whisky.

Neus: koffieboon, frambozen, beboterde scones
Smaak: De zachte smaak van eik komt aan in de mond, kort daarna gevolgd door ahornsiroop, bosbessenmuffin en chocoladetaart
Afdronk: vers gesnoeit hout, hazelnootcrème en kruidnagel

Taketsuru Pure Malt – 70cl – 49,99 euro

De Taketsuru Pure Malt van Nikka is in 2014 uitgekomen en heeft geen leeftijd. Toch is het een blended malt die bestaat uit gemiddeld 10 jaar oude whisky’s welke allen in verschillende type eiken vaten hebben gerijpt. Een groot deel van de malt komt uit de Miyagikoyo distilleerderij en geeft de whisky een fruitig karakter.

Neus: met Sherry doordrenkte pruimen, rozijnen en groene appelschijfjes. Honinggraan, zwarte peper
Smaak: Espressobonen, melkchocolade, tabaksblad en aanhoudende tropische vruchten. Er is een lichte rookontwikkeling als het zich ontwikkelt in de mond
Finish: Elegante rook gaat door, met gouden gerst en als laatste een vleugje koffie

Tomatin Legacy – 70cl – 21,45 euro

Een botteling van Tomatin die is gelanceerd om hulde te brengen aan het gegeven dat de distilleerderij een behoorlijke impact heeft gehad op de lokale gemeenschap van de gelijknamige stad, vandaar de naam – Legacy. In 1897 was het een geïsoleerde en rustige plaats en het dorp groeide uit tot een stad vanwege de toestroom van arbeiders en gebouwen die werden gebouwd om de distilleerderij tot een succes te maken. Een smakelijke whisky die pronkt met het karakter van de distilleerderij.

Neus: citroen-, panatella- en dennenbos. Iets groen met vanille
Smaak: Gebarsten peper en zoete gerst met ananasblokjes. Golven van opwarming van de eik eronder
Finish: zoet maar gepeperd

Glenfiddich Select Cask Solera Vat No.1 – 70 cl – 39,95 euro

Natuurlijk, Glenfiddich is ongelofelijk commercieel, maar daarom niet minder goed. In tegendeel zelfs. Glenfiddich Select Cask is gelanceerd voor de markt voor reizigers en bestaat uit whisky van … nou, van bepaalde vaten. Deze whisky’s worden vervolgens in een Solera-vat met elkaar gemengd, wat resulteert in een rijke malt vol met boomgaardfruit, taaie karamel en zwarte peper.

Neus: vanillestokje, sinaasappelschil en rotskoekjes
Smaak: in eerste instantie peper, voordat opwarmende sherry en gesmolten boter het kruid temperen
Afdronk: verse room, bruine suiker en bosbessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x heerlijke NAS Malt Whisky: whisky zonder leeftijdsaanduiding
Sluiten