Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 26 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

WhatsApp in 2021: 5 nieuwe functionaliteiten en veranderingen

Na een aantal jaar met weinig nieuwe functionaliteit zit WhatsApp opeens in een stroomversnelling. Een flink aantal nieuwe features en veranderingen staan al in de stijgers. Ondere andere in de beta-versie en de code van de chat-app zijn er al een aantal gespot.

WhatsApp in 2021

Oftewel, in 2021 gaat WhatsApp op meerdere fronten veranderen. We zetten vijf langverwachte features op een rijtje die je ergens in de komende maanden kunt verwachten, en anders op zijn minst ergens in 2021. Van grote nieuwe functies tot kleine aanpassingen.

Bellen via WhatsApp Web

Nu we amper bij elkaar op bezoek kunnen is bellen via WhatsApp een uitkomst. Scheelt weer belminuten in je bundel, en videobellen is al helemaal handig. Ook op onze computer zijn we dankzij Zoom en Teams niet anders gewend. Toch is het een feature die ontbreekt in WhatsApp Web: als je via de chat-app wilt bellen, dan zul je dat alsnog via het kleinere schermpje van je smartphone moeten doen. Daar komt dit jaar verandering in. De ontwikkelaars zijn de mogelijkheid aan het testen om via de web-versie van de chat-app te bellen, een feature die ergens in de komende maanden zal worden uitgerold. Lees hier meer over deze nieuwe feature.

Video zonder geluid

Een video delen via WhatsApp gaat gemakkelijk en snel. Hetzelde geldt voor het plaatsen van een nieuwe status. Helaas is die functionaliteit echter verder vrij beperkt. Soms wil je gewoon beeld delen, zonder audio. Stel je filmt een eekhoorn die buiten loopt, maar je vriendin is luid aan het bellen op de achtergrond. Dan heb je nu nog pech: die audio zit er gewoon bij. Dan zou je een externe app moeten gebruiken om het geluid uit te zetten. Daar komt binnenkort verandering in: WhatsApp test een knop om een video te muten alvorens je het bestand verstuurt. Zo krijgt de ontvanger enkel het beeld. Ideaal.

Overal WhatsApp

WhatsApp Web heeft op dit moment altijd een internetverbinding met/op je telefoon nodig. Gebruik je een tablet? Dan heb je ook pech, daar is geen WhatsApp-app voor beschikbaar. Daar gaat dit jaar verandering in komen. De optie om de chat-app op meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken, ook zonder verbinding met je telefoon, is in een vergevorderde staat van ontwikkeling. Dan hebben we het niet alleen over je laptop of computer, maar ook je iPad. Lees hier meer over deze nieuwe feature.

Lees Later

Gebruik je net zoals wij de Archiveer-functionaliteit om je gesprekkenoverzicht overzichtelijk te maken? Dan hebben we slecht en goed nieuws voor je. Die functionaliteit gaat namelijk met pensioen en wordt vervangen door Lees Later. Zo archiveer je gesprekken (tijdelijk), waarna je er ook geen meldingen meer van krijgt. Wil je juist dat gearchiveerde gesprekken weer terugkomen in je overzicht als er een nieuw bericht in wordt verstuurd? Vrees dan niet, want ook daar heeft WhatsApp aan gedacht. Lees hier meer over deze nieuwe feature.

WhatsApp functie
Verandering (Bron: WABetaInfo)

Te laat!

Leuk al dat videobellen tijdens de lockdown, maar je moet er wel steeds snel bij zijn. Als je nu in een groepsgesprek iedereen belt, dan moet iedereen praktisch direct reageren. Mist iemand de oproep en de rest is al vrolijk aan het bellen, dan komt diegene het gesprek niet meer in, behalve als iemand diegene met de hand toevoegt. Daar brengt WhatsApp ergens in de komende maanden verandering in, door het mogelijk te maken om zelf alsnog deel te nemen aan het telefoontje. Scheelt weer.

Slecht nieuws?

Is er dan ook slecht nieuws? Jazeker. In 2021 stopt de chat-app namelijk met werken op een flink aantal smartphones. In dit artikel geven we je een overzicht.

WANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.