Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

3 dingen die je weerhouden van een financieel onafhankelijk leven

Wil je financieel vrij(er) worden en een zorgeloos leven leiden? Houd dan op met deze drie dingen, die je weerhouden van een financieel onafhankelijk leven.

Wat financieel onafhankelijk zijn precies betekent? Dat is verschillend voor iedereen. De één vindt zichzelf al financieel vrij als ze geen schulden hebben, de ander pas als ze nooit meer zorgen om geld hebben. Dan zijn er ook nog mensen die het een synoniem vinden van vroeg met pensioen gaan.

Financieel onafhankelijk worden? Stop met deze 3 dingen

Wat financiële onafhankelijkheid of vrijheid ook voor jou betekent, deze drie dingen weerhouden jou er nu van om dat te bereiken.

1. Geen duidelijke, concrete financiële doelen hebben

Wanneer je niet plant voor een financieel onafhankelijk leven, zul je er ook niet komen. Dat zit zo: als je niet weet wanneer je een noodfonds of fuck off-fonds bij elkaar hebt gespaard of wanneer je met pensioen kan, weet je ook niet welke deadline je hebt om je doel te halen.

En als je geen idee hebt hoeveel geld je in een noodfonds zou moeten hebben of hoeveel geld je nodig hebt voor een gelukkig pensioen, weet je ook niet wanneer jij jouw doel hebt bereikt. Dat niet alleen: je weet ook waar je het voor doet als je een avondje in de kroeg afzegt.

Zorg dat je SMART-doelen opstelt en de kans is veel groter dat je een financieel onafhankelijk leven kan bereiken.

2. Leven naar je inkomen

Een hoog inkomen maakt je niet per se rijker. Mensen gaan leven naar wat ze verdienen. Hoe meer geld de meeste mensen verdienen, hoe meer ze ook uitgeven. Niet alleen aan een duurder en groter huis, maar ook aan de nieuwste gadgets.

De key om financieel onafhankelijk te worden is door het tegenovergestelde te doen: door zuiniger te leven dan je eigenlijk zou kunnen. Houd dit ook vol bij elke salarisverhoging en financiële onafhankelijkheid is opeens niet meer zo onrealistisch.

3. Toegeven aan FOMO

Wanneer je jouw leven vergelijkt met anderen, ligt de Fear Of Missing Out (oftewel FOMO) op de loer. Dit weerhoudt jou indirect aan een financieel onafhankelijk leven. Helaas is het door social media namelijk nog makkelijker geworden om dat te doen en posten mensen vaak iets op Instagram of een ander kanaal als ze geld uitgeven, en niet als ze thuis relaxt op de bank zitten.

Het is goed om je dit te realiseren als je weer eens in de verleiding komt om een luxere vakantie te boeken, nieuwe kleding te kopen of gewoon meer geld uit te geven, omdat je goed wil overkomen op anderen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.