Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 19 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Achter de koersverwachting: een beleggingsportefeuille samenstellen (2)

Een beleggingsportefeuille is een verstandige manier van vermogensbeheer. Er zijn diverse manieren waarop je jouw beleggingsportefeuille bij kunt houden. In dit artikel delen we 5 populaire strategieën om met een beleggingsportefeuille te werken.

In onze ‘achter de koersverwachting’ van vorige week bespraken we waarom een beleggingsportefeuille verstandig is en welke soorten beleggingsportefeuilles er zijn. Als je eenmaal de beleggingsportefeuille hebt gekozen die bij jou past is het tijd om deze te vullen met de best renderende beleggen en daarna te onderhouden.

Ook hier geldt weer dat je dit het beste kunt doen zonder emoties de overhand te laten krijgen. Om rationele beslissingen te maken zijn er diverse strategieën voor het beheer van jouw beleggingen. Wij bespreken de 6 populairste.

5 populaire strategieën om jouw beleggingsportefeuille te beheren

Uiteraard houden de strategieën ook weer verband met de mate van risico die je wilt nemen met jouw beleggingen.

1. Strategische allocatie strategie

Met deze strategie stel je jouw beleggingsportefeuille samen op basis van  diversificatie en historische analyses. Stel: je kiest bepaalde aandelen die historisch gezien 10% per jaar opleveren. Daarnaast kies je obligaties die historisch gezien gemiddeld 5% opleveren. Deze beheer je in een portefeuille die voor 50% uit aandelen en 50% uit obligaties bestaat. Je beheert jouw portefeuille dan met een koersdoel van 7,5% rendement per jaar.

Vervolgens kies je vaste momenten om jouw portefeuille te beoordelen en jouw aan- en verkopen voor de komende tijd te bepalen om jouw koersdoel te halen of te overschrijden.

2. Beleggingsportefeuille met constante weging

In de vorige strategie koop- en verkoop je bepaalde assets om daar beter renderende assets voor in de plaats te kiezen. Dit betekent dat je dus ook aandelen buiten jouw beleggingsportefeuille zult moeten analyseren.

Dit is het cruciale verschil met de constante weging strategie. Bij deze strategie hou je namelijk vast aan de gekozen investeringen. Zodra deze meer dan een bepaald percentage stijgen of dalen koop of verkoop je. Welk percentage je hanteert is verschillend, als vuistregel hanteert men 5%.

3. De strategie van tactische activatoewijzing

De strategische activa toewijzing, die we hiervoor bespraken, heeft één nadeel. Door de vaste momenten en vooraf gekozen doelpercentages is deze strategie namelijk rigide. Er is geen ruimte om in te spelen op tactische afwijkingen.

Met de strategie van tactische activatoewijzing creëer je die ruimte wel. Deze strategie vereist echter meer ervaring en is iets risicovoller. Het is immers van belang om kansen op korte termijn te herkennen en op tijd uit te stappen als die kans is verkeken. Het voordeel is dat deze strategie meer mogelijkheid biedt om in te spelen op economische omstandigheden.

Als je het beleggen toch ingewikkeld vindt maar wel graag miljonair wilt worden zijn er meer weggen die naar Rome leiden. Zo kan je met vier stappen in 12 jaar miljonair worden.

4. Dynamische activa toewijzing

Deze strategie is het tegenovergestelde van de strategie met constante weging. Bij deze strategie verkoop je namelijk de assets bij een bepaald percentage verlies om zo verder verlies te beperken. Je koopt dan juist bij als de koersen weer stijgen.

Hierbij is meer discipline en onderzoek vereist en moet je je realiseren dat je nooit het maximale rendement zult behalen. Dit omdat je bij deze strategie nooit exact op de top verkoopt en exact op het diepste punt inkoopt.

5. beleggingsportefeuille beheren met toewijzing van verzekerde activa

Bij deze strategie bepaalt u een basiswaarde vast die uw beleggingsportefeuille moet behouden. Zolang de waarde van uw portefeuille boven deze basis blijft past u actief vermogensbeheer toe om de waarde van uw portefeuille te maximaliseren.

Zodra de waarde daalt tot een basiswaarde verkoopt u alle bestaande beleggingen en investeert de opbrengst in risicovrije beleggingen, oftewel beleggingen met ‘gegarandeerd’ rendement. Zolang de beleggingen hierin zitten is actief portefeuillebeheer niet nodig en kunt u de markt analyseren om beleggingen opnieuw toe te wijzen of uw beleggingsstrategie heroverwegen.

Een van de dingen die bij geen enkele strategie voor portefeuillebeheer mag ontbreken is inzicht in de markt. Onze actuele koersverwachting helpt je daarbij.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.