Alrik de Jong
Alrik de Jong Investeren & Beleggen 6 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Lage rente 2024 leidt al tot all-time high Nederlandse beurs

En jij maar denken dat het slecht ging op de Nederlandse beurs. Niet dus. Er is een record gebroken: AEX-index is hoger dan ooit. En dat lijkt te danken aan de verwachting van lagere rentetarieven.

Ga je nu als een bezetene direct blind beleggen in aandelen? Rustig aan. Lees eerst even de zeven grootste beleggersfouten waardoor je veel geld kan verliezen. Bekijk daarna voorzichtig, met een slag om de arm, deze zeven koopwaardige Nederlandse aandelen.

AEX-index bereikt all-time high
Op de Amsterdamse beurs heeft de AEX-index dinsdag de hoogste stand ooit bereikt. De hoofdindex, die bestaat uit de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse beurs, tikte kort na opening een niveau van 830,63 punten aan. Daarmee werd het vorige record uit 2021 overtroffen. In dat jaar bereikte de AEX op 18 november op 829,66 punten de hoogste tussentijdse stand ooit. Afgelopen vrijdag wist de AEX al kortstondig het slotrecord van 827,57 punten te evenaren. Ook dat record stamt uit 2021.

De belangrijkste beursindex van Nederland begon 2024 op 786,82 punten en is daarmee dit jaar al zo’n 5,5 procent gestegen. Op 24 januari wist de index al voor het eerst sinds begin 2022 terug te keren tot boven de 800 punten en boven dat niveau te sluiten. Bij de oprichting in 1983 bedroeg de stand van de AEX 100 punten. De waarde van de index op de Amsterdamse beurs is sindsdien meer dan verachtvoudigd.

Verlaging rentetarieven in 2024

De positieve stemming op de aandelenmarkt wordt onder meer veroorzaakt door de verwachting dat de centrale banken in 2024 zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Vorig jaar boekte de AEX al een jaarwinst van 14 procent. Check hier het up-to-date overzicht van de Amsterdamse beurs.

Dan nog even het ‘slechtste aandeel’ van de AEX. Eerder schreven we al dat dit betreffende aandeel een veel gemaakte denkfout blootlegt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.