Pim Jansen
Pim Jansen Investeren & Beleggen 22 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

7 koopwaardige Nederlandse aandelen volgens experts in 2024

De AEX kende een mooi 2023. Maar waar kun je dit jaar het beste in beleggen? Dit zijn de zeven meest koopwaardige aandelen op de Amsterdamse beurs volgens Nederlandse beleggingsexperts.

Verschillende beurskenners delen hun visie voor 2024 met de website Belegger.nl. Daarbij geven zij aan in welke aandelen zij dit jaar de meeste hoop hebben.

Koopwaardige Nederlandse aandelen

Wij zijn vooral benieuwd naar de zeven Nederlandse aandelen die de beleggingsexperts tippen. Hieronder vind je ze allemaal in willekeurige volgorde.

1. NN Group

Allereerst het aandeel NN Group. In 2023 daalde de koers met 6,3 procent, nu wordt de verzekeraar door zowel IEX-analist Hildo Laman als technisch analist Nico Bakker getipt. Sinds november zit NN Group in een stijgende lijn. Een risico, zo zegt Laman, is de dalende rente. Hoewel dat over het algemeen gunstig is voor aandelen, kunnen verzekeraars juist profiteren van een iets hogere rente.

2. ABN Amro

De koers van het aandeel ABN Amro steeg afgelopen jaar ruim 5 procent. Daarmee bleef de bank achter op de index waar je het aandeel in vindt, de AEX. Die steeg namelijk zo’n 14 procent. Als technisch analist bestudeert Nico Bakker enkel de koersgrafiek en kijkt hij niet naar nieuws of de financiële gegevens van het bedrijf. Op basis daarvan tipt hij ABN Amro als een van de meest koopwaardige Nederlandse aandelen van 2024.

3. BAM

Daar blijft het niet bij. Ook in BAM, het bouwbedrijf dat zich in de AScX-index bevindt, ziet hij een kans. Het aandeel behoort in deze eerste weken van 2024 tot de hardste stijgers van het Damrak. Weet wel dat een fundamenteel analist, dus iemand die zijn oordeel júíst op bedrijfsnieuws en -cijfers baseert, veel risico’s ziet in bouwbedrijfaandelen.

De populairste investeringen van de rijkste mensen ter wereld

Bouwbedrijven hebben immers (zelfs in goede jaren) lage marges en zijn erg conjunctuurgevoelig. Gaat het slecht met de economie, dan holt het aantal opdrachten achteruit omdat verbouwingen en andere bouwopdrachten worden uitgesteld. Stikstofmaatregelen die voorkomen dat er te veel gebouwd wordt, vormen nu nog een extra risico. En als een project mislukt – wat nog weleens gebeurt – moet er veel geld bijgelegd worden. Het is dus zeker geen aandeel zonder risico’s.

4. ASML

Een van de grootste Nederlandse aandelen: ASML. De chipmachinebouwer wordt door presentatrice en beurskenner Janneke Willemse genoemd. Vorig jaar hoorde ASML bij de top vijf grootste stijgers in de AEX. En hoewel Willemse af en toe twijfelt of er nog meer in het vat zit, wordt ze toch nog regelmatig positief verrast, zo vertelt ze Belegger.

5. Ahold Delhaize

Daarnaast is Ahold Delhaize, moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, een aandeel dat het volgens de presentatrice komend jaar goed zou kunnen doen. Het bedrijf is ook in de Verenigde Staten actief, maar daar vielen de verdiensten afgelopen jaar een beetje tegen. Janneke Willemse heeft echter goede hoop voor 2024.

6. ASR Nederland

Na NN Group is ASR Nederland de tweede verzekeraar in deze lijst met Nederlandse aandelen. Ditmaal is het beleggingsexpert Jaap Steur die het aandeel tipt voor 2024. Vorig jaar werd verzekeraar Aegon overgenomen door ASR Nederland, wat volgens Steur voordelen met zich meebrengt.

7. Just Eat Takeaway

Tot slot het AMX-aandeel Just Eat Takeaway. De Nederlandse aandelen zijn bij menig belegger bekend en de maaltijdbezorger wordt genoemd door Peter Paul de Vries, topman van een investeringsmaatschappij. Het afgelopen jaar is de koers van Just Eat Takeaway fors gedaald, maar De Vries heeft hoop dat het bedrijf zich met een frisse focus kan herpakken.

Ajax zeker niet bij meest koopwaardige aandelen

Een Nederlands aandeel dat je liever niet in je beleggingsportefeuille treft, is Ajax. Het koersverloop van de voetbalclub is nog dramatischer dan zijn prestaties op het veld. Wij vroegen een beleggingsexpert om opheldering.

Disclaimer: dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.