Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Eten & Drinken 2 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze single malt Macallan is 50 jaar oud en knetterduur

We hadden het vorige week nog over Macallan whisky die een klein fortuin kost. Deze vijftig jaar oude single malt van Macallan is daarentegen weer heel anders. Deze fles is slechts tien jaar jonger, maar veel minder exclusief. Al heb je daar dan wel 35.000 dollar voor nodig…

Het is uniek om zo snel een nieuwe fles van Macallan te zien na het nieuws van vorig weekend. De verschillen zijn echter groot. Deze single malt is nieuw en maakt ergens dit jaar nog zijn debuut. De Macallan Peter Blake 1926 en de Macallan Valerio Adami 1926 werden al zestig jaar van verzamelaar naar verzamelaar doorgespeeld.

Single Malt macallan 50 jaar oud

Macallan 50yo single malt

De whisky kost dan misschien geen vijfhonderdduizend euro, maar het zal nog lastig zijn om de fles in handen te krijgen. De fles wordt op het moment gebotteld en heeft hiervoor vijftig jaar in Europa in het vat gelegen. In Spanje mocht de whisky rijpen op eikenhouten vaten met kersenkruiden. De gelukkigen die deze hemelse whisky mochten proeven, beschrijven hem als onderstaand.

“De single malt heeft een prachtige amber kleur met een lichtrode gloed. De whisky kent een rijke, uitnodigende aroma. De geur hint naar vanille en zwarte bes, maar ook naar turf. De smaak is niet anders. De volle body geeft hem een zacht karakter dat  proeft naar vanille en toffee, maar het heeft ook een warm en scherp randje. Zo kun je er de scherpte van peperkorrels uithalen, evenals de fruitigheid van sinaasappelschillen en vijgen. De whisky heeft een alcoholpercentage van 44 procent.”

The Macallan-liefhebbers opgelet: dit is een must-read over de geschiedenis van de whisky

Kopen?

De flessen gaan voor tenminste 35.000 dollar over de toonbank. Dat is een flinke uitgave, maar aan de andere kant kan het ook een mooie investering zijn. We hebben allemaal gezien wat de 60 jaar oude blended heeft gedaan van Macallan. Valt deze exclusieve whisky een beetje buiten je budget? Check dan onderstaande artikelen, want ook voor minder kun je een paar hele goede whisky’s vinden.

4 betaalbare whisky’s die in de prijzen vielen tijdens de ‘World Whiskies Awards’

5 overheerlijke Schotse single malt Whisky’s onder de 35 euro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.