Redactie
Redactie Eten & Drinken 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

The Macallan-liefhebbers opgelet: dit is een must-read over de geschiedenis van de whisky

Harvey Specter, die we allemaal kennen als de geraffineerde en stijlvolle advocaat in Suits, is in de serie fervent liefhebber van The Macallan 18: de ultieme  gentleman’s drink. Waarom? Omdat The Macallan de Rolls Royce onder de whisky’s is, de crème de la crème. Wat maakt deze whisky zo uniek? Om dit te achterhalen duiken we in de geschiedenis van deze roemrijke single malt.

In het jaar 1700 werd de eerste steen gelegd voor wat nu The Macallan is. Captain John Grant bouwde een boerderij in het dorpje Craigellachie in Schotland en noemde het Elchies. Door de jaren heen komt het landgoed in handen van leraar Alexander Reid. Hij verbouwt gerst op zijn land en maakt whisky om zich in de wintermaanden warm te houden.

In 1824 richt Alexander officieel de distilleerderij op. Deze belandt, na verschillende eigenaren, in 1892 in handen van Roderick Kemp. Kemp verandert de naam in Macallan-Glenlivet, vernoemd naar de lokale kerk Macallan en professionaliseert de zaak. Rond 1968 krijgt de distilleerderij de naam The Macallan. De naam komt van de Gaelische woorden ‘magh’ (vruchtbaar land) en ‘Ellan’ (een Schotse heilige).

Het succes van The Macallan 18

De jaren erna wordt The Macallan groot. Dat komt door de uitstekende kwaliteit die de distilleerderij levert. De whisky wordt exclusief gemaakt van de Schotse gerst Golden Promise en is altijd gerijpt in sherryvaten. The Macallan wordt geroemd als een whisky die rijk en gebalanceerd van smaak is. En dat brengt een prijskaartje met zich mee.

Sherryvaten zijn schaars en tien keer duurder dan normale eikenhouten vaten. Daarbij is er meer vraag naar whisky dan er Golden Promise verbouwd kan worden, daarom is The Macallan ook whisky gaan maken die gerijpt is op andere eikenhouten vaten. Maar dat is uiteraard niet de standaard van onze stijlicoon Harvey Specter. Die drinkt louter volledig op sherryvaten gerijpte single malts.

De kledingstijl van Harvey Specter geanalyseerd

Als je kijkt naar de The Macallan 18 zie je de roodbruine kleur die doet denken aan mahoniehout. Breng het glas onder je neus en je ruikt meteen de kruidige aroma’s die rijping op sherryvaten voortbrengt, zoals gedroogd fruit, gember en kaneel. Eenmaal in je mond barst de smaak los en komen tonen van kruidnagel en sinaasappel erbij. Het prachtige aan deze volle whisky is dat de afdronk een hint van karamel, toffee en hout meegeeft die nog lang blijft hangen. Deze whisky maakt zijn naam volledig waar en is de ultieme gentleman’s drink. Wil jij in de voetsporen treden van Harvey Specter? Voor ongeveer driehonderd euro kan The Macallan 18 bij jou thuis staan.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Joël de Kock. Joël heeft gewerkt in de wereld van whisky, rum en gin en is nu Brand Ambassador voor Lowlander Beer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.