Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

We ontdekten én proefden de enige echte Passimoncello 

Passimoncello is een schandalig lekker drankje dat je puur drinkt of mixt in cocktails. Als je houdt van de smaak van passievrucht – denk aan Pornstar Martini bijvoorbeeld – moet je deze likeur echt eens proberen. We proeven de pure passie(-vrucht) en zijn fan.

Voor de oplettende lezer die dit bekend voorkomt: ja ik schreef inderdaad ooit een artikel over een andere Brabantse producent van passievruchtlikeur, maar recent ontdekte ik dat Passimoncello de eerste op de markt was. Dus moest er iets rechtgezet en vandaar dit artikel. Hoe het zit? Beide producenten maken een lekker product, dat aanvankelijk ook nog bijna dezelfde naam droeg. Dat werd te verwarrend en de nieuwkomer moest de naam aanpassen. En Passimoncello bleef Passimoncello. En Passimoncello is verrukkelijk.

We ontdekten én proefden de enige echte Passimoncello
Gemaakt als limoncello, maar dan met passievrucht (Afbeelding: Passimoncello)

Wat is Passimoncello nou eigenlijk precies?

Passimoncello is geïnspireerd op limoncello, de bekende Italiaanse citroenlikeur. Maar in plaats van citroenen, gebruiken ze passievrucht. Simon de Ruiter (oprichter Passimoncello): “We hebben van Passimoncello een geconcentreerd smaakbommetje gemaakt, zoet, fruitig en sterk. Daardoor is hij uitermate geschikt voor cocktails, wanneer je hem mixt, behoud je nog duidelijk de smaak van de likeur. Puur is ie uiteraard ook heerlijk, de adviestemperatuur daarvoor is rond de nul graden; als je hem direct uit de vriezer drinkt, is ie iets te dik en verliest ie wat passievruchtsmaak. Tot slot is het belangrijk om de fles even te schudden voor het schenken, de likeur is ongefilterd, we laten alle passievrucht vezels dus erin zitten. Na verloop van tijd bezinken ze, zeker als de likeur wat kouder is.”

Allereerst drinken we hem puur. Ik heb de fles een uurtje in de vriezer gelegd en schenk hem in een shotglas. De thermometer die ik erin steek, geeft 0,5 graden aan, prima dus. We proeven veel fruit, een aangenaam zuurtje en ook genoeg zoet. Heel tropisch en inderdaad een smaakbom. Het is heel prettig om de slok lang in je mond te houden en geen moment proeven we een scherpe alcoholsmaak. Het proeft mooi rond met een prettige mondtextuur. Net als een goede limoncello is dit prima puur te drinken, gevaarlijk lekker zelfs (want wel 29 procent).

We ontdekten én proefden de enige echte Passimoncello
Puur of gemixt (Afbeelding: Passimoncello)

Ideaal ingrediënt voor cocktails

De lijst met sappige zomerse cocktails waar Passimoncello in uitblinkt, is om van te watertanden. We proberen er een aantal uit. De Pornstar Martini is inmiddels een oude bekende, maar blijft een favoriet van ons allemaal. Hoeveel ik er ook maak, men wil altijd meer. De Passiscroppino (met slagroomijs en prosecco) is een aangename verrassing. De Passari (met Safari, Guavesap en Spa-perzik), Tropical 43 (met Kuyper Peachtree, Licor 43, Mangosap en citroensap) en de Flaming Passion (met Malibu, Creme de Cassis, Fanta en een limoen) konden ons ook zeer bekoren. Op de website en Insta van Passimoncello staan veel recepten.

We ontdekten én proefden de enige echte Passimoncello
Ideaal voor in een Pornstar Martini (Afbeelding: Passimoncello)

Dus als je van cocktails houdt, of van limoncello (en van passievrucht) kan ik je zeker aanraden dit lekkere drankje echt uit te proberen. Passimoncello is onder andere verkrijgbaar bij de Mitra (voor €24,99), de Webslijter (€24,99) en Drankgigant (€24,95).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.