Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 14 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Deze passievrucht likeur is een gamechanger voor cocktails: 2 recepten

We kenden De Jongens van Oud West al van hun succesvolle orancello. Nu introduceren ze een nieuwe cello (afgeleid van limoncello), gemaakt van passievrucht. Manners dacht meteen: in potentie zou dit wel eens de lekkerste van alle cello’s kunnen zijn. We proefden hem straight én in cocktails en dit zijn onze bevindingen.

Voordat we de fles openden, hadden we hoge verwachtingen. Als grote liefhebbers van de smaak van passievrucht, zou een likeur/cello hiervan weleens een mooie aanwinst kunnen zijn. Hopelijk hebben de makers er geen zoete of chemische troep van gebrouwen. Ik ben namelijk geen groot fan van de andere passievrucht likeuren die al op de markt waren. De Jongens van Oud West hebben een naam hoog te houden. Zowel de orancello als de passievrucht likeur zijn geproduceerd zonder concessies te doen. Ze werken alleen met de beste vruchten; de belofte van De Jongens van Oud West.

Het oordeel

We houden je niet langer in spanning. De eerste slok van de passievrucht likeur – straight uit het shotglas – was een ware smaakexplosie. De mouthfeel was zeer aangenaam en het hele smaakpalet kwam direct uitstekend tot zijn recht. Niet te zoet, gelukkig! Friszuur, lichtzoet en een lange, prettige afdronk. Waar sommige cello’s in de afdronk nog weleens te bitter of te zuur willen worden, blijft de passievrucht likeur jofel rondzingen op de tong en in de keel. Onweerstaanbaar!

Deze nieuwe passievrucht likeur is een game changer in cocktailland
Bekend van de orancello volgt nu ook de passievrucht likeur (Afbeelding: De Jongens van Oud West)

Aangezien de cocktail drinkende medemens inmiddels alweer een paar jaar verliefd is op de Pornstar Martini, waarvan passievrucht een belangrijk ingrediënt is, popelden we om er een te maken met de passievrucht likeur als ingrediënt. Een recept hadden we niet direct voorhanden, het lijkt er nog niet te zijn. Dus gingen we zelf experimenteren.

Gamechanger voor de Pornstar Martini

Het officiële recept (uiteraard zullen de meningen hierover verschillen) voor de Pornstar Martini, vraagt om vanille wodka, passievrucht likeur, passievrucht puree (of sap) en een eiwit. Hé, passievrucht likeur? Ja, maar de passievrucht likeuren die tot op heden op de markt waren, zijn heel anders van smaak dan die van De Jongens van Oud West. Bovendien hebben ze een alcoholpercentage van 15-17% ten opzichte van de 29% van De Jongens van Oud West. Een groot verschil.

Deze nieuwe passievrucht likeur is een game changer in cocktailland
Perfect voor de Pornstar Martini (Afbeelding: De Jongens van Oud West)

De smaak verschilt ook sterk. We testten de passievrucht likeuren van twee andere merken en vergeleken die met De Jongens van Oud West. Zowel De Kuyper als Passoã smaken wel enigszins naar passievrucht, maar hebben een wat vlakke smaak, tevens meer een multivrucht-karakter. De passievrucht likeur van De Jongens van Oud West heeft een veel intensere smaak. Veel meer passievrucht ook, bovendien.

Deze nieuwe passievrucht likeur is een game changer in cocktailland
Onweerstaanbare gamechanger voor de Pornstar Martini (Afbeelding: De Jongens van Oud West)

Potentieel is deze nieuwe passievrucht likeur een gamechanger. Simpelweg passievrucht likeuren uitwisselen in het recept is echter geen optie, omdat dan het alcoholpercentage (en karakter) van de cocktail zou veranderen. Ik heb het opgelost door de hoeveelheid wodka te verlagen en meer passievrucht puree (of sap) toe te voegen. Misschien kort door de bocht qua oplossing, maar wel pragmatisch en makkelijk toe te passen. Het leidde in elk geval tot een uitstekende Pornstar, lekkerder nog dan het originele recept! En dat is ook logisch, want wat ik gedaan heb, is vooral smaak toevoegen door neutraal smakende wodka deels te vervangen door nóg meer passievrucht-smaak.

Hoogstaande cello’s

De Jongens van Oud West zijn drie avontuurlijke bourgondiërs uit Oud West in Oosterhout die altijd op zoek zijn naar nieuwe smaken. Door het constante experimenteren met verschillende vruchten, waaronder de sinaasappel en passievrucht, staan er inmiddels twee hoogstaande cello’s op de planken.

Deze nieuwe passievrucht likeur is een game changer in cocktailland
Met alleen de beste passievruchten (Afbeelding: De Jongens van Oud West)

Rick Taks: “De passievrucht zat altijd in ons achterhoofd. Het is een heerlijk zomerse vrucht met mooie smaken en wat ons betreft de perfecte basis voor een fijne likeur. Nadat onze orancello zo goed is ontvangen, willen we onze klanten graag een nieuwe smaakbeleving bieden.”

Het beste resultaat zonder concessies

De Jongens van Oud West wil met de likeuren impact maken op de drankenwereld. De ondernemers achter De Jongens van Oud West staan voor hun product. Het totaalplaatje klopt en hiermee maken ze een kwaliteitsslag in de drankenwereld. Hun motto: je kunt beter een goede fles voor 20 euro kopen, dan twee flessen bocht van 10 euro. Alles draait bij De Jongens van Oud West om vriendschap en kwaliteit. Het zou zomaar kunnen dat ze hun ondernemerschap, enthousiasme, liefde en vriendschap niet alleen in hun orancello en passievrucht likeur stoppen, maar in de toekomst meerdere kwalitatief hoogstaande producten gaan ontwikkelen.

Meer informatie en cocktailinspiratie vind je op de socials en website van De Jongens van Oud West: www.dejongensvanoudwest.nl.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.