Felix Decavel
Felix Decavel Kunst & Fotografie 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Activisten gooien soep over Van Gogh-schilderij: de beelden

Activisten van Just Stop Oil hebben serieuze schade proberen aan te richten aan het bekende ‘Zonnebloemen’ schilderij van Vincent van Gogh. De protesteerders gooiden tomatensoep over het kunstwerk dat in de Nation Gallery in London hangt.

Gelukkig is het schilderij beschermd door een laag glas, dus is het onwaarschijnlijk dat het permanente schade oploopt. Na het gooien van de soep, kleefden de demonstranten zich met lijm vast aan de muur onder een van de meest waardevolle bezittingen van het museum.

Bekijk hieronder de beelden van de bedenkelijke actie.

Volgens een woordvoerder van Just Stop Oil was het paar op de hoogte van het feit dat het schilderij een beschermingslaag had en is de actie bedoeld om aandacht te vestigen op het doel van de organisatie: het verbannen van fossiele brandstoffen.

Niet het eerste Van Gogh-schilderij

Leden van Just Stop Oil maken al een aantal maanden de straten en musea in Groot-Brittannië onveilig.

Hier kan je zien hoe twee activisten zich een drietal maanden geleden vast kleefden aan ‘Perzikbomen in bloei’, ook al in Londen en ook een Van Gogh-schilderij.

Voorheen hadden de ‘eco-vandalen’ ook al ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci aan hun lijstje toegevoegd.

Maar nog nooit zijn de leden van Just Stop Oil zo ver gegaan. Door soep op een schilderij gooien, willen ze de aandacht opeisen voor het milieu, al lijkt het sterk dat mensen hierdoor minder brandstof zullen gebruiken.

Kunstwerken en vrachtwagens

Niet alleen Van Gogh-schilderijen zijn het doelwit van Just Stop Oil. De organisatie maakt ook van het verkeer graag een soep. En Londenaars zijn het meer dan zat.

In de beelden hieronder kan je zien hoe een activist een drukke weg probeert te versperren. “Ik moet naar het ziekenhuis, laat me door”, klinkt het wanhopig.

Als je zelf iets aan het milieu wil doen, misschien dan toch maar beter opteren voor alternatieve reismiddelen in plaats van soep te gooien op Van Gogh-schilderijen. Klimaatneutrale citytrips in plaats van normale citytrips, bijvoorbeeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.