Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Officieel het gezondste eten op aarde groeit gewoon in je huis

Het gezondste eten op aarde volgens wetenschappelijk onderzoek kweek je extreem gemakkelijk in je huis. We zouden zeggen: doe het, zodat je de ultieme superfood waterkers thuis altijd voorhanden hebt.

Onderzoekers van de William Paterson University in New Jersey onderzochten een aantal jaar geleden 41 groente- en fruitsoorten die als gezondst te boek staan. De winnaar – officieel het voedsel met de meeste voedingsstoffen ter wereld – zal je misschien verrassen. Waterkers, niet te verwarren met tuinkers, kan bovendien door de grootste leek worden gekweekt in huis.

Waterkers is het gezondste eten op aarde

De onderzoekers onderzochten de voedingsmiddelen op hun voedingsdichtheid. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen onder meer Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode biet (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Waterkers is dus nog gezonder dan deze groenten.

De beste en slechtste voeding om voor het slapen te eten

Waterkers bevat een enorme verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige verbindingen. Laatst genoemde heeft een positieve invloed op je darmen en bloeddruk. Slechts 100 gram van het kruid zou genoeg zijn om het grootste deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Dat betekent dat waterkers veel meer vitamine C bevat dan sinaasappels en citroenen, waardoor het de ultieme immuunversterker is.

Voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen

Maar met alleen vitamine C doen we het gezondste eten op aarde te kort. Een aantal voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen op een rij.

  • Grote hoeveelheden ijzer, calcium, kalium en magnesium – ingrediënten die essentieel zijn voor botten en spieropbouw.
  • Een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K in waterkers kan celschade in de hersenen helpen voorkomen.
  • Antioxidanten in waterkers beschermen tegen DNA-schade veroorzaakt door vrije radicalen en kunnen zelfs het risico op kanker verminderen.
  • Essentiële mosterdolie zorgt voor een licht prikkelende smaak, maar maakt waterkers ook tot een natuurlijke hoestonderdrukker. Bovendien hebben mosterdoliën een digestieve werking.
  • Volgens de bevindingen van onderzoekers uit New Jersey heeft waterkers ook een ontgiftende en bloedzuiverende werking.

Superfood makkelijk thuis te kweken

Zoals gezegd groeit het gezondste eten op aarde gewoon in je huis en kan het dus het hele jaar door gezaaid worden. Omdat het van oorsprong een moerasplant is, kun je de zaden bijna niet te veel water geven. Zaai de zaden op natte kalkhoudende grond en bedek met een halve centimeter aarde. Goed vochtig houden.

Dit mineraal is essentieel voor je hart en zo krijg je genoeg binnen

Waterkers kan ook geteeld worden op een schaal met daarop een dikke laag watten, katoen of gewoon keukenpapier. Verdeel de zaden over het materiaal, druk licht aan en houd vochtig met lauwwarm water. Eventueel afdekken met bruin of zwart papier om het kiemen te bevorderen. Een pakje biologische waterkers om in je huis te kweken, heb je al voor 1,99 euro.

Niet té veel van eten

De thuis te kweken waterkers heeft een prettige smaak en is de ideale toevoeging op veel verschillende soorten eten, van soepen tot een gebakken ei. Maar ook al staat het te boek als officieel het gezondste eten op aarde, eet er niet té veel van.

Zoveel koffie mag je per dag en dit is het beste tijdstip

100 gram waterkers dekt het grootste deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Dit komt echter overeen met de hoeveelheid in een grote kom. En zoveel moet je eigenlijk niet eten, omdat de essentiële mosterdoliën blaas-, nier- en maagirritaties kunnen veroorzaken bij een te grote portie. Vooral als je daar gevoelig voor bent. Less is more, zelfs met het gezondste voedsel ter wereld. Gewoon regelmatig een handje toevoegen aan een salade of andere maaltijd. Het zijn wat dat betreft net noten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.