Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 15 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Te pittig gegeten? Deze voedingsmiddelen verzachten het gevoel

Een aantal dagen geleden deelden we 7 pittige recepten die elke liefhebber van spicy foods eens zou moeten maken. Was het je toch té pittig? Dan delen we nu drie manieren om dat brandende gevoel weer weg te krijgen.

Dat pittige, hete gevoel op de tong wordt veroorzaakt door het stofje capsaïcine, dat je terug kunt vinden in hete pepers. Deze stof stimuleert de receptoren op je tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn, en dat zorgt dus voor een brandend gevoel.

Wat helpt bij pittig eten?

Heb je te veel Madame Jeanette gebruikt in je avondeten? Pak dan de onderstaande trucjes er maar bij om het gevoel wat af te zwakken.

1. Melk

Je hebt de serie Hot Ones op YouTube vast wel eens voorbij zien komen. Internationale sterren als Gordon Ramsay, Billie Eilish en Scarlett Johanson worden geïnterviewd, terwijl ze steeds hetere dingen eten. Wanneer het de sterren te heet wordt, krijgen ze een koud glas melk voorgeschoteld, en dat is dus niet voor niets.

In 2019 deden de wetenschappers van wetenschapstijdschrift Quest een onderzoek naar wat je het beste kan drinken bij pittig eten. De glansrijke winnaar was melk. De deelnemers gaven overigens geen verschil aan tussen halfvolle en volle melk, beide soorten zorgden voor verlichting tegen het branderige gevoel.

8 dranken die je het beste kunt drinken als je wil afvallen

2. Een (thee)lepeltje pindakaas

Vette producten die rijk zijn aan olie kunnen je ook helpen bij een te pittig gerecht. Denk aan een theelepeltje pindakaas of een klein beetje olijfolie, om brood in te dippen bijvoorbeeld. Op 24Kitchen lezen we ook dat het zetmeel in brood ervoor zorgt dat de pittigheid afneemt, dus dat zien we als een win-win situatie.

Ander vettig eten dat vaak bij een pittig gerecht geserveerd wordt, is kroepoek. Dit is van nature ook vet, en helpt dus ook om het scherpe randje van de smaak af te halen.

3. Suiker

Suiker helpt om pittige gerechten minder pittig te maken. Staat er een curry op de planning die de vorige keer nét te heftig was voor je? Dan kan je een beetje (riet)suiker aan het gerecht toevoegen. Ook als de eerste hap al in jouw mond zit, kun je het branderige gevoel eventueel afblussen met een hapje suiker of honing.

Wat je vooral níét helpt bij pittig eten

Het is verleidelijk om meteen naar een koud glas water te grijpen, maar dat kun je toch beter niet doen. Water kan er tijdelijk voor zorgen dat het brandende gevoel afneemt, maar dat komt als jij het water hebt doorgeslikt weer dubbel en dwars terug.

Daarnaast onderzocht Quest in het eerder genoemde onderzoek als eerder benoemd ook of alcoholische dranken zouden helpen bij pittig eten. Conclusie: nee, alcohol maakt pittig eten juist nog pittiger aanvoelen. Laat dat ijskoude biertje dus nog maar even staan.

Hete pepers tegen overgewicht: wel een wapen, geen wondermiddel

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.