Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 9 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe de zoon van Warren Buffett zijn geschonken aandelen verkwanselde

Wat zou jij doen met 90.000 dollar aan Berkshire Hathaway-aandelen? Zou je ze aanhouden of het geld gebruiken? Dat is precies de keuze die Peter, de zoon van Warren Buffett, op zijn negentiende verjaardag kreeg. Hij koos voor het tweede en gaf daarmee de aandelen op, die vandaag de dag meer dan 200 miljoen waard zouden zijn.

Dit is waar de zoon van Warren Buffett de 90.000 dollar (85.500 euro) aan uitgaf en waarom hij niet meer geld van zijn miljardairsvader hoeft te verwachten.

Warren Buffett wil niet veel schenken aan zijn kinderen

Warren Buffett is van plan om 99 procent van zijn vermogen te doneren aan het goede doel, waardoor er niet veel overblijft voor zijn kinderen. Ooit heeft hij gezegd dat hij zijn kinderen ‘net genoeg geld wil geven zodat ze het gevoel hebben alles te kunnen doen, maar niet zoveel dat ze het gevoel hebben niets te hoeven doen’.

Hoewel het niets is vergeleken bij de miljarden aan vermogen van Warren Buffett, heeft hij zijn kinderen wel aardig wat geld gegeven. In 1977, toen Warren Buffett’s jongste zoon Peter 19 jaar oud werd, kreeg hij namelijk de erfenis van zijn opa. Die had zijn vader omgezet naar 90.000 dollar aan Berkshire Hathaway aandelen.

Als Peter niets met die aandelen had gedaan en ze niet had verkocht, waren die nu meer dan 200 miljoen dollar waard. Maar zoals je al in de intro hebt gelezen, besloot de 19-jarige Peter het geld uit te geven. Dat is natuurlijk niet geheel verrassend als een tiener opeens 90.000 dollar op zijn bordje krijgt. Een 19-jarige knul jaagt dat er toch doorheen?

Wat Peter Buffett met het geld deed

Maar, zoals Peter, in zijn biografie Life Is What You Make It schrijft: “Als jongste kind had ik het voordeel dat ik zag hoe mijn oudere zus en broer het grootste gedeelte van hun geld vrij snel op maakten. Die weg wilde ik niet volgen.” Toen Peter de aandelen van zijn vader ontving, kreeg hij namelijk te horen dat hij niet meer hoefde te verwachten.

Hoewel het voor sommigen doodzonde zal lijken dat Peter zijn aandelen verkocht, gebruikte het jongste kind van Warren Buffett het geld precies zoals zijn vader het bedoeld had. Hij investeerde het in zichzelf.

Peter wilde namelijk graag muzikant worden en besloot het geld te gebruiken om deze droom na te jagen. Hij verkocht zijn aandelen om de tijd te kopen die nodig zou zijn om erachter te komen of hij daadwerkelijk het talent had om het te maken in de muziekwereld.

De zoon van Warren Buffett stopte met Stanford University en verhuisde naar San Francisco, waar hij heel sober leefde in een kleine studio. Al zijn geld ging naar het updaten en uitbreiden van zijn opnameapparatuur.

Succesvolle carrière

Uiteindelijk kreeg Peter de succesvolle muziekcarrière die hij wilde. Het was niet de connectie met zijn vader die ervoor zorgde dat hij de Emmy-winnende muzikant werd die hij vandaag de dag is. Toen hij op een dag zijn auto stond te wassen, vroeg zijn buurman wat hij eigenlijk deed om brood op de plank te krijgen.

“Ik vertelde hem dat ik een componist was, maar dat ik het moeilijk had”, schrijft Peter in zijn boek. Waarop de buurman hem introduceerde bij zijn schoonzoon, een animator die reclamedeuntjes nodig had voor een nieuwe muziekzender. Dat bleek niet zomaar een muziekzender te zijn, maar MTV.

Peter had een heel ander pad kunnen kiezen; afstuderen, een goedbetaalde baan (wellicht bij zijn vaders bedrijf) vinden en ondertussen de aandelen met rust laten. Maar naar eigen zeggen heeft de zoon van Warren Buffett nooit spijt gehad dat hij de aandelen heeft verkocht. “Ik gebruikte het geld om iets te kopen dat nog veel waardevoller is dan geld”, schrijft hij. “Tijd.” Die tijd zorgde ervoor dat hij een carrière kon nastreven waar hij echt gelukkig van werd.

Waardevolle carrièreles van Warren Buffett

Dat is ook de les die Peter al op vroege leeftijd van zijn vader meekreeg. Het punt van werk is niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar te doen waar je blij van wordt. Iets waar je elke ochtend je bed voor uitkomt.

In zijn boek erkent Peter Buffett dat niet iedereen een erfenis van 90.000 dollar krijgt. “Dat was een privilege, een cadeau dat ik niet verdiend had”, schrijft hij. Toch hoopt hij dat zijn verhaal mensen inspireert om ook de tijd te nemen om werk te vinden waar ze van houden.

Volgens Peter leerde deze tijd hem meer dan elke stapel met geld hem ook maar gedaan had. In een NPR interview vertelt hij hoe dankbaar hij is dat zijn vader hem niet op die manier heeft opgevoed. “Het was zijn manier om te zeggen dat hij in mij gelooft en dat ik zijn hulp niet nodig heb”, zegt hij.

Sparen als een miljardair: 5 zuinige gewoonten van Warren Buffett

CNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.