Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Sparen als een miljardair: 5 zuinige gewoonten van Warren Buffett

Denk aan het leven van een miljardair en je ziet waarschijnlijk grote villa’s, dure auto’s en privéjets voor je. Dat is echter niet altijd de realiteit. Hoewel investeerder Warren Buffett miljarden waard is en zichzelf de op zeven na rijkste persoon ter wereld mag noemen, leeft hij een zuinig leven. Als je meer wil sparen, kun je wat van hem leren.

Benieuwd naar zijn zuinige gewoonten? We tippen er vijf, zodat jij ook kunt sparen als Warren Buffett. Oké, met iets kleinere bedragen, maar toch.

Sparen als Warren Buffett

Warren Buffett doet niet aan Keeping up with the Joneses en geeft niet onnodig geld uit. Daar kunnen we een hoop van leren. De gemiddelde mens – die een stuk minder miljarden heeft – vindt luxe uitgaven een stuk belangrijker dan deze miljardair.

1. Zelfde huis

Een typisch voorbeeld van leefstijlinflatie is dat je gaat verhuizen als je meer gaat verdienen, zelfs als je die ruimte eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Warren Buffett pakt het anders aan: hij woont al zestig jaar in hetzelfde huis.

De meesterbelegger telde oorspronkelijk 28.000 euro voor zijn huis neer (door inflatie zou dat nu zo’n 255.000 euro zijn) en noemt het ‘de op twee na beste investering die ik ooit heb gemaakt’ in een brief naar zijn aandeelhouders. De investeerder hoeft overigens niet te klagen. Zijn woning is 2.000 vierkante meter groot, heeft vijf slaapkamers en is in de afgelopen zestig jaar meerdere keren gerenoveerd.

2. Tweedehands auto

Geen verzameling aan sportwagens voor Warren Buffett. Sterker nog, de miljardair koopt graag opgeknapte auto’s die hij voor een goedkopere prijs aan kan schaffen. “De waarheid is dat ik maar zo’n 5.500 kilometer per jaar rijd”, vertelde hij aan Forbes. “Daarom koop ik zelden een nieuwe auto.”

3. Geen merken voor Warren Buffett

Het mag duidelijk zijn: Warren Buffett geeft niet om onnodige luxe. Dat is niet alleen te zien aan grotere uitgaven zoals een huis of auto, maar ook aan kleinere, zoals zijn pakken (dat zijn geen designerpakken) en zijn telefoon. Jarenlang had hij een klaptelefoon van 20 dollar, tot hij die in 2020 omruilde voor een iPhone. Ook een goede tip als je meer wil sparen: koop niet altijd het nieuwste van het nieuwste.

4. Letten op de kleintjes

In de documentaire Becoming Warren Buffett vertelt de miljardair dat hij op de kleintjes let. Elke ochtend koopt hij een bacon-ei-en-kaas-broodje van 3,17 dollar als hij op weg naar werk is. “Maar als de markt een dip heeft, ga ik voor een worstenbroodje van 2,61 dollar zegt hij. Alle kleine beetjes helpen.

5. Onnodige uitgaven voorkomen

Warren Buffett geeft sparen en zuinig leven de prioriteit. “Spaar niet wat overblijft nadat je geld hebt uitgegeven, maar geef uit wat overblijft nadat je hebt gespaard”, heeft hij weleens gezegd. Hij probeert dan ook onnodige uitgaven te voorkomen.

Toen zijn eerste kind geboren was, maakte hij bijvoorbeeld een commode van een ladekast. Bij de geboorte van zijn tweede kind, leende hij een wieg. Een goede reminder om niet alles maar nieuw te kopen, maar op zoek te gaan naar creatieve oplossingen.

Yahoo Finance

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.