Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verdiende Apple-CEO Tim Cook per seconde in 2021

Apple heeft topman Tim Cook afgelopen jaar bijna 100 miljoen dollar betaald voor zijn diensten, omgerekend zo’n 88,5 miljoen euro. Dat blijkt uit officiële documenten die het techconcern bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft ingediend. Het grootste deel van dat bedrag bestaat uit aandelenopties. Maar wat verdiende hij per seconde?

Tim Cook kreeg afgelopen boekjaar extra veel aandelen toegekend omdat hij Apple tien jaar leidde. In 2020 kreeg hij bijvoorbeeld een totale beloning van nog geen 15 miljoen dollar.

Het salaris van Tim Cook bij Apple

Het basissalaris van Tim Cook is al jaren 3 miljoen dollar. Daarnaast kreeg hij 12 miljoen dollar, omdat Apple bepaalde doelen voor omzet en operationele winst behaalde. Aan aandelenopties kreeg hij nog eens meer dan 82 miljoen dollar.

Verder betaalde Apple nog zo’n 1,4 miljoen dollar voor onder meer de beveiliging van Cook en het gebruik van privévliegtuigen. Van het bestuur van Apple moet Cook sinds 2017 voor al zijn reizen, zowel zakelijk als privé, gebruikmaken van een privévliegtuig en daar betaalt het techconcern dus ook voor.

Dit verdiende de CEO per seconde in 2021

Bij dit soort bedragen is het altijd leuk om te berekenen wat iemand per seconde verdient, net als we eerder bij Lionel Messi deden. De best betaalde voetballer ter wereld verliest het in ieder geval van de Apple-CEO. We gaan uit van het jaarbedrag van 88,5 miljoen euro.

  • Per maand is dat 7.375.00 euro
  • Per week verdiende Tim Cook 1.701.923 euro in 2021
  • Dagelijks komt dat neer op 242.465 euro
  • De inkomsten per uur waren 10.103 euro
  • Per minuut 168,38 euro
  • In 2021 verdiende de Apple-CEO per seconde 2,81 euro

3 biljoen dollar

Van de aandelenopties die Tim Cook de afgelopen jaren kreeg, kwamen ruim 5 miljoen aandelen beschikbaar om te verkopen. Die waren 754 miljoen dollar waard. Daarbij gaat Apple uit van de dagkoers op het moment dat de aandelen vrijvielen, maar inmiddels is de koers van het aandeel Apple verder gestegen.

Maandag werd Apple als eerste beursgenoteerde bedrijf 3 biljoen dan wel 3.000 miljard dollar (omgerekend 2.650 miljard euro) waard. De CEO heeft al eerder aangegeven het grootste deel van zijn rijkdom aan goede doelen te willen schenken. Naar verluidt is de 61-jarige Apple-topman daarmee ook al bezig.

Neem ook een kijkje in de miljoenenvilla van Tim Cook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.