Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 8 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Warren Buffett blijkt toch een mens en verliest miljarden op de beurs

Warren Buffett staat bekend als ‘s werelds meest succesvolle belegger. Maar ook ‘The Oracle of Omaha’ is maar een mens. Zijn bedrijf Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal van dit jaar tientallen miljarden verlies gemaakt.

Op zo’n moment raakt Warren Buffett overigens niet in paniek. We zien hem in een schommelstoel voor zijn buitenhuis zijn zelf bedachte beleggerswijsheden al voor zich uit mompelen. “Kijk niet te veel naar de papieren verliezen”, is zijn boodschap nu.

Berkshire Hathaway beleeft forse dip

Door dalende aandelenkoersen werden de bezittingen van Berkshire Hathaway minder waard. Dat zorgde ervoor dat onder de streep een tekort van 43,8 miljard dollar, omgerekend 43 miljard euro, resteerde.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat waar de nodige bedrijven geheel of als meerderheidsdeelneming onder vallen. Daarnaast heeft het concern veel minderheidsbelangen. Die investeringen en derivaten werden in het kwartaal 53 miljard dollar minder waard. Berkshire Hathaway wordt altijd nauwlettend gevolgd, vooral vanwege de reputatie van Warren Buffett. Die staat bekend als ‘superbelegger’.

Met de eigen bedrijven ging het Berkshire Hathaway juist beter af. De verzekeringstak en spoorwegbedrijf BNSF zetten bijvoorbeeld betere resultaten neer. De operationele winst van het concern ging met 39 procent omhoog tot 9,3 miljard dollar.

Geen paniek, aldus Warren Buffett

Warren Buffett riep beleggers in een toelichting op niet te veel naar de papieren verliezen te kijken. Hij benadrukte dat als de beurskoersen weer stijgen, Berkshire Hathaway dan ook weer winst zal maken. In het eerste kwartaal van coronajaar 2020 verloor Berkshire Hathaway bijvoorbeeld ook haast 50 miljard dollar. Over heel dat jaar kon er uiteindelijk een winst van 42,5 miljard dollar de boeken in.

‘Apen kunnen net zo goed beleggen’

Dat Warren Buffett ook maar een mens is, zegt niet zoveel in de aandelenwereld. Of juist wel. Onlangs kwam de superbelegger met een gevleugelde uitspraak tijdens de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. “Apen kunnen net zo goed beleggen als mensen op Wall Street”, zei hij. De achterliggende gedachte achter deze uitspraak van het Orakel van Omaha zal zijn investeerders gerust stellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.