Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Warren Buffett: ‘apen’ kunnen net zo goed investeren als Wall Street

Beleggen ingewikkeld? Nee joh, zegt superbelegger Warren Buffett. Dat willen financiële adviseurs van Wall Street je alleen maar laten geloven. Volgens hem zouden zelfs ‘apen’ net zo goed kunnen investeren als diezelfde Wall Street-adviseurs.

Dat zei Warren Buffett afgelopen weekend tijdens de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Hoop kennis nodig voor beleggen?

Hoewel steeds meer mensen gaan beleggen, kent investeren nog een hoop vooroordelen. Zo zou je er bijvoorbeeld rijk voor moeten zijn (anders kun je die financiële adviseurs op Wall Street niet betalen natuurlijk) en zou je een hoop kennis moeten hebben om goede rendementen te behalen.

Volgens Warren Buffett is daar niets van waar. “Het is verbazingwekkend hoe moeilijk mensen een eenvoudig spel maken”, zei hij. “Maar als adviseurs dat iedereen zouden vertellen, zouden ze natuurlijk geen inkomen meer overhouden.”

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway zei de legendarische investeerder dat in de meeste gevallen apen nog betere rendementen zouden behalen als ze simpelweg hun geld in ‘Amerikaanse’ bedrijven zouden stoppen. “Als je de management fees weg zou halen, wed ik op de apen voor het beste rendement”, aldus Buffett.

Wat bedoelt hij hiermee? Dat de beurs op de lange termijn altijd de goede kant op beweegt. Natuurlijk kan een enkel aandeel minder waard worden, maar als je kijkt naar de aandelenmarkt is deze altijd meer waard geworden. Wie in 1941 honderd dollar in Dow Jones Industrial Average had geïnvesteerd, geeft hij als voorbeeld, had nu meer dan 30.000 dollar gehad.

Dé beleggingstip van Warren Buffett

Buffett’s advies voor de normale belegger is daarom om je geld in een indexfonds te steken dat weinig kosten heeft en je beleggingen meteen spreidt. De S&P 500 trackt bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Wanneer je hierin investeert, beleg je daardoor meteen in grote namen als Apple en Coca-cola.

“Koop consequent een S&P 500 indexfonds met weinig kosten”, zei Warren Buffett al in 2017. “Blijf het door dik en dun kopen, en vooral door dun.” Dan zou je zomaar eens betere rendementen kunnen behalen dan de Wall Street adviseurs.

3 belegtips van Warren Buffett voor de normale belegger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.