Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 22 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Wandelen in Marokko: 7 prachtige gebieden rond het Atlasgebergte

Bij Marokko denk je niet direct aan wandelen door de bergen, maar het land leent zich er perfect voor. We zetten de mooiste gebieden op een rij.

Marokko is een walhalla voor avontuurlijke reizigers. Natuurlijk staat het beklimmen van de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika, bovenaan de lijst. Vanaf de top heb je ongelooflijke uitzichten over het Atlasgebergte en kun je de Sahara zien liggen.

Wandelen in Marokko

Maar er zijn veel meer mooie gebieden om te wandelen, dan wel hiken. Van avontuurlijke hikes tot verrassende nationale parken: dit zijn de gebieden waar je moet zijn als natuurliefhebber.

1. Jebel Sahro (tussen het Atlasgebergte en de Sahara)

Jebel Saghro, hiken, marokko, travel, reizen, atlas
(Afbeelding: Gnawa Tours Morocco)

De uitlopers van het Atlasgebergte zijn bijna nog mooier dan het gebergte zelf. Dit gebied tussen de Atlas en de Sahara biedt een landschap met prachtige kloven, begroeide valleien en woestijnvlaktes.

Het hoogste punt van het bergmassief Jebel Sahro (ook wel Jbel Saghro) is 2.712 meter, met de meeste bergpassen tussen de 1.500 en 2.500 meter. Je kunt hier trektochten met traditionele nomadische Berbers maken. De bestemming is nog vrij onontdekt vergeleken met andere gebieden in Marokko waar je mooi kunt wandelen.

2. Jbel Sirwa (ook wel Jebel Siroua)

hiken, marokko, travel, reizen, atlas
(Afbeelding: Argan Travel)

De Jebel Sirwa (ook wel Jbel Sirwa) is een vulkanische berg met een hoogte van 3.304 meter in het zuiden van het Atlasgebergte. Hikers kunnen kiezen voor een hike waarbij de berg wordt beklommen. Maar ook een meerdaagse trektocht door de lager gelegen robuuste landschappen is een aanrader. Eindbazen wandelen ‘The Tata Circuit‘, een trekking van een week.

3. Paradise Valley

paradise valley, hiken, marokko, travel, reizen, atlas
(Afbeelding: Unsplash)

In het vruchtbare Sous-gebied bevindt zich een vallei die in duizenden jaren gevormd is door de natuur. Het gebied, met oneindig veel watervallen, heet geheel toepasselijk Paradise Valley. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van het surfplaatsje Aourir (dat weer vlakbij Agadir ligt). Op het begin van de vallei tref je een diepe kloof palmbomen, waardoor ook een rivier stroomt.

In het gebied loopt een korte gemarkeerde wandelroute van zo’n 5 kilometer. Maar als je meer tijd hebt om te wandelen, huur je een gids en een muilezel om de vallei en een aantal Berber-dorpjes te ontdekken. Je kampeert dan onder de meest heldere sterrenhemel die je kunt verzinnen.

4. M’goun Massif Traverse

De M’goun (4.071 meter) is de op twee na hoogste berg van Marokko en ligt in het hart van de Hoge Atlas, onderdeel van het Atlasgebergte. Het gebied met enorme kloven, groene valleien, traditionele dorpjes en prachtige vergezichten biedt een aantal meerdaagse trektochten en excursies.

De uitdaging om de top te bereiken van de M’goun, de heilige berg voor de Berbers, is een van de zwaarste van het complete Atlasgebergte. Absolute aanrader is de meerdaagse trekking met muilezels vanuit Marrakech. Dit is wandelen voor gevorderden.

5. >Nationaal Park Tazekka

tazekka, hiken, marokko, travel, reizen, atlas
(Afbeelding: Wikimedia)

Wat eigenlijk ook verplichte kost is: wandelen door de grotten van Gouffre de Friouato, in het oostelijke deel van de Midden-Atlas. Met Taza als uitvalsbasis kun je mooie tochten maken naar het Nationaal Park Tazekka, dat bekend staat om de grotten, watervallen en kloven.

Je vindt in het Nationaal Park zelf verschillende wandelroutes, van kort tot lang. Als je van dieren houdt, kom je hier aan je trekken. In Tazekka komen Noord-Afrikaanse zwijnen, otters, stinkdieren, Algerijnse wolven, Kaapse hazen en rode vossen voor. Zeldzamer zijn het luipaard en de gestreepte hyena.

6. Chefchaouen (wandelen door het Rifgebergte)

Chefchaouen, hiken, marokko, travel, reizen, atlas
(Afbeelding: Unsplash)

Chefchaouen, ‘het blauwe stadje van Marokko’, ligt aan de voet van het Rifgebergte, een gebied in het Noorden van Marokko. De wereldberoemde plaats is een mooie uitvalbasis voor een trektocht door het Rifgebergte.

Voor hikers zijn er mogelijkheden te over. Van dagtochten tot meerdaagse excursies. Wandelen door de mooie natuur en de meer dan 3.000 jaar oude Amazighische cultuur, waar al die tijd al een eigen taal wordt gesproken, is fantastisch weten we uit eigen ervaring. Het gebied wordt bewoond door zeventien stammen.

7. Souss-Massa (Tafraout)

Voor bergwandelingen in de ongerepte natuur ga je naar Tafraout in de Berberse regio Souss-Massa. De rode granieten bergen rond Tafraout bieden een breed scala aan hikes en trektochten. Onderweg kom je vast en zeker de geverfde rotsen tegen die mooi afsteken tegen de blauwe zee. Het gebied doet denken aan de landschappen uit Star Wars.

Kamperen in de woestijn

In Marokko kun je meer dan alleen wandelen. Kamperen in de Marokkaanse woestijn is bijvoorbeeld een waanzinnig avontuur. Of wat te denken van een surf- en yogareis naar Taghazout aan de Atlantische kust. Raften en kajakken doe je in de rivier Ourika of Ahansal. En wandelen met kamelen door de Sahara is natuurijk een must.

Toch liever wat dichterbij huis wandelen? Check dan deze verrassend mooie wandelgebieden in Duistland, die je vast nog niet alleemaal kent.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.