Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze toeslag van 4.560 euro kun je tot 1 september aanvragen

De woningmarkt is oververhit en een betaalbare woonruimte ligt niet voor het oprapen. Voor een deel van de Nederlandse huurders is daar een tegemoetkoming voor in het leven geroepen: huurtoeslag. Je hebt nog één dag de tijd om de toeslag tot wel 4.560 euro aan te vragen.

Uit gegevens van Dienst Toeslagen blijkt dan zo’n 10 procent van de Nederlanders die recht heeft op zorg- of huurtoeslag deze niet aanvraagt. Zonde, want de bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Gelukkig ben je nog niet te laat. Tot en met 1 september 2023 kun je je aanvraag voor zowel zorg- als huurtoeslag over 2022 indienen.

Voorwaarden huurtoeslag

Niet iedereen komt in aanmerking voor huurtoeslag. Om wel aanspraak te maken op de tegemoetkoming moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Daarnaast is huurtoeslag inkomensafhankelijk: hoe minder geld je verdient, hoe meer huurtoeslag je potentieel ontvangt.

Maximale huur

Wil je de toeslag ontvangen, dan mocht de huur in 2022 maandelijks niet hoger zijn dan 763,47 euro. Dit bedrag geldt voor huurders vanaf 23 jaar. Was je vorig jaar tussen de 18 en 23 jaar oud? Dan was de maximale huurgrens voor huurtoeslag 442,46 euro.

Inkomen

Om aanspraak te maken op huurtoeslag wordt er zoals gezegd ook gekeken naar het inkomen. Omdat verschillende factoren een rol spelen bij de toezegging van huurtoeslag, zijn hiervoor geen vaste inkomensgrenzen vastgesteld – zoals dat bij zorgtoeslag wel geldt. Volgens de Woonbond kun je als alleenstaande (grofweg) met een inkomen tot 31.000 euro op jaarbasis in aanmerking komen en voor gezinnen is dat bedrag 41.000 euro.

Mocht je in aanmerking komen voor huurtoeslag, dan betekent dat niet dat je direct het maximale bedrag op je rekening kunt verwachten.

Vermogen

Voor het maximale vermogen is er wel een harde grens gesteld. In 2022 mocht het vermogen van huurders zonder toeslagpartner niet hoger zijn dan 31.747 euro. Voor huurders met een toeslagpartner geldt een vermogensgrens van maximaal 63.494 euro. Woonde je samen met medebewoners? Dan geldt de vermogensgrens van 31.747 euro per bewoner.

De hoogte van deze tegemoetkoming en de exacte voorwaarden zijn dus situatiegebonden. Wil je zeker weten dat je geen geld misloopt? Dien dan op uiterlijk 1 september 2023 je aanvraag voor huurtoeslag over 2022 in. Zo voorkom je dat je een bedrag tot 4.560 euro misloopt.

Weer je niet zeker of je in aanmerking komt voor huurtoeslag? Maak dan een gratis proefberekening via de Belastingdienst.

Recht op 1848 euro? Deze toeslagen gaan in 2023 omhoog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.