Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen is Tesla voor met superjacht op zonne-energie

De Volkswagen Groep gaat zich naast auto’s ook toeleggen op boten. Met het zogeheten Silent-Yacht, een catamaran die vaart op zonne-energie, wil Volkswagen merken als Tesla en BMW voor zijn.

Het modulaire platform waarop de elektrische auto’s van Volkswagen worden gebouwd heet ‘Modularer E-Antriebs-Baukasten’. Naast auto’s, moeten er in de toekomst ook boten gebouwd worden.

Volkswagen is Tesla voor met The Silent

Hoewel de Tesla Cybertruck eventjes schijnt te drijven, is er nog nooit een boot op een elektrisch autoplatform gemaakt. Met het MEB-platform van Volkswagen moet daar nu verandering in komen. De Duitse autobouwer gaat samen met de Oostenrijkse botenfabrikant Silent-Yachts een catamaran maken.

De botenbouwer bedacht eerder al de catamaran Silent 55. Door de zonnepanelen op het dak kan dit model maximaal 160 kilometer per dag afleggen op zonne-energie. Dit is net als bij de panelen op je huis wel afhankelijk van het weer. Mocht het weer even tegenzitten, dan is er altijd nog een dieselmotor aan boord.

Het platform van de Volkswagenmodellen is in eerste instantie gemaakt voor elektrische auto’s zonder zonnepanelen. Maar er blijkt ook ruimte voor botenbouw. Door de enorme volumes die Volkswagen draait, kunnen de Duitsers relatief goedkoop elektromotoren, software en batterijpakketten leveren. Massa is kassa!

Varen op zonne-energie, maar niet 100% elektrisch

Niet alleen onderhuids heeft de Volkswagen Groep invloed op de boot. Cupra, een relatief nieuw automerk, verzorgt het design van de boot. Zo zien we op de flank van de schets dan ook ‘Cupra Design’ staan.

Volkswagen, Boot, Silent, Yacht, Tesla
The Silent 55 (Afbeelding: Volkswagen AG)

Het plan is om het superjacht in 2022 als de eerste Volkswagenboot te water te laten. Het doel is om minstens vijftig Silent-Yachts met het MEB-platform te bouwen. De boten worden niet 100% elektrisch, maar krijgen een dieselmotor aan boord voor noodsituaties. Prijzen zijn nog niet bekend, Volkswagen houdt rekening met een opstartperiode van vier jaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.