Alrik de Jong
Alrik de Jong Viaplay 27 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Viaplay: wat kun je naast Formule 1 verwachten van de streamingdienst?

Welkom alvast in 2022, het jaar waarin je voor het eerst moet betalen om naar een kroegsport te kijken. En belangrijker: ook voor Formule 1. Streamingdienst Viaplay gaat de Nederlandse markt bestormen. Wat kun je nog meer verwachten naast darts en de aanstaande hegemonie van Max Verstappen?

Vorige week werd bekend dat Ziggo de uitzendrechten op de Formule 1 na het huidige seizoen kwijt is. Deze week kwam daar ook darts bij. Duidelijk, er komt een streamingdienst aan die zich aardig heeft verdiept in de Nederlandse televisiekijker.

Viaplay wil Europa’s grootste streamingdienst worden

Viaplay is een relatief nieuwe streamingdienst van de Nordic Entertainment Group (NENT Group), een Scandinavische partij met het hoofdkantoor in Stockholm. Het media- en entertainmentbedrijf opereert pas sinds 2018, maar maakt grote stappen.

In Noorwegen en Zweden is Viaplay al groter dan Netflix, maar het doel is om in aanzienlijke tijd de grootste streamingdienst van Europa te worden. Yep, je kunt er ook terecht voor films en series en er komen zelfs Nederlandse producties. Op dit moment is de dienst beschikbaar in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland Estland, Letland en Litouwen. Vanaf 2022 komen daar Nederland, Polen en zelfs de Verenigde Staten bij.

Formule 1, darts en voetbal

De grootste groep Nederlanders zal Viaplay in 2022 direct al trekken met de Formule 1, waar sinds de opkomst van Max Verstappen miljoenen Nederlanders voor thuisblijven. De Scandinavische streamingdienst gaat alle trainingen, races en wedstrijden live uitzenden. Ook komt er een programma als Formule 1 Café rondom de races. Als ze slim zijn, en dat zijn Scandinaviërs, dan huren ze Olav Mol in voor het commentaar. Laten we er dan ook maar vanuit gaan dat Rob Kamphues en Robert Doornbos de vaste gezichten zijn in het studioprogramma.

Formule 1 gratis kijken: dit zijn de beste livestreams

Dan is er ook nog darts, een kroegsport die ons hier op redactie van Manners Magazine wat minder interesseert. Maar er is een groot publiek voor. Ook heeft Viaplay de rechten van de Duitse voetbalcompetitie Bundesliga voor de Nederlandse markt in handen tot 2029. En kijk er niet vreemd van op als er steeds meer voetbal richting de Scandinavische streamingdienst verdwijnt. In Noorwegen en Zweden zitten ook de Champions League en Premier League al achter de betaalmuur van Nordic Entertainment Group. Net als de UFC en NFL.

Films en series: Nederlandse Viaplay Originals

Maar het houdt niet op bij sport op deze streamingdienst, integendeel. Viaplay heeft vooral ook grote aspiraties op het gebied van films en series, en daarbij is er per land een gedegen aanpak. Naast veel Scandinavische producties (altijd goed) biedt Nordic Entertainment Group net als Netflix ook een podium aan Nederlandse filmmakers en acteurs. Zo heeft het bedrijf laten weten met Nederlandse Viaplay Originals te komen.

Je kunt er niet omheen, in 2022 krijgt de streamingoorlog weer een nieuwe dimensie. Wat je in Nederland voor de streamingienst moet betalen, is nog niet bekend. Ter indicatie: in Noorwegen en Zweden betaal je respectievelijk 33 en 44 euro voor het hele pakket, inclusief Formule 1, voetbal en andere sporten. Exclusief sport betaal je daar zo’n 13 euro per maand. Daar moet bij gezegd worden dat de prijzen daar voor alles hoger liggen. Zo betaal je in Zweden omgerekend ook een stuk meer voor Netflix dan in Nederland. We houden je op de hoogte van het aanbod en de release.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.