Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 17 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Ziggo betaalt fors minder voor Formule 1-rechten dan Viaplay

Streamingdienst Viaplay zit in nog veel zwaarder en is behoorlijk gecrasht op de beurs. Dat maakte topman Jorgen Madsen Lindemann afgelopen maand bekend aan aandeelhouders. Maar wat moet de opvolger, vermoedelijk Ziggo Sport, betalen voor de uitzendrechten van de Formule 1? Het bieden is op de achtergrond al begonnen.

Viaplay kocht in 2021 de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 voor een periode van drie jaar. Dit contract loopt nog tot en met het seizoen 2024. Naar verluidt is er 90 miljoen euro per jaar betaald voor de rechten. Dit was drie keer meer dan dat er daarvoor ooit is betaald door Ziggo, dat de Nederlandse Formule 1-uitzendrechten in handen had.

Ziggo Sport als een aasgier boven Viaplay

Die vermoedelijke 90 miljoen euro blijkt een daad van overmoed, net als het salaris van de voormalig CEO. Viaplay-topman Lindemann maakte aan vorige maand aan zijn aandeelhouders bekend dat de beloofde financiële doelen niet gehaald worden. Het is zelfs een realistische gedachte dat het doek valt voor de streamingdienst in Nederland, als is daar nog geen sprake van.

Tegelijkertijd zweven mogelijke opvolgers als aasgieren boven de uitzendrechten van de Formule 1. En de kans is aannemelijk dat je Max Verstappen straks gewoon weer kunt volgen via Ziggo Sport, met Olav Mol als presentator. Maar wat moet de televisiezender daarvoor betalen?

Wat kosten de Formule 1-uitzendrechten voor 2025?

Nou, niet de 90 miljoen waarmee Viaplay zijn concurrentie en uiteindelijk zichzelf omver blies. Maar tegelijkertijd redt Ziggo Sport het ook niet met de 30 miljoen euro van weleer. “De winnende partij zal een bedrag tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar moeten betalen”, zo stelt sportmarketeer Chris Woerts bij BNR. Of Ziggo dat wil betalen, is een tweede. Woerts denkt in ieder geval van wel. De verkoop is op de achtergrond bezig, we houden je op de hoogte.

Maar je kunt het ook doen zonder Viaplay, Ziggo Sport of F1 TV Pro. Check daarvoor de beste gratis F1-streams.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.