Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Monaco de reden van ruzie Verstappen en Pérez? Oordeel zelf

Kinderachtig gedoe gisteren tussen Max Verstappen en Sergio ‘Checo’ Pérez tijdens de 2022 São Paulo Grand Prix. De Nederlander vertikte het gisteravond om zijn Mexicaanse teamgenoot te laten passeren, terwijl dit wel was opgedragen door de teamleiding van Red Bull Racing. De wereldkampioen in de Formule 1 weigerde commentaar te geven, maar verschillende media en analisten menen dat het om een verrekening van een ‘bewuste’ crash in Monaco gaat.

Na de race zei Viaplay-analist Tom Coronel dat Sergio Perez zichzelf eerder dit seizoen in Monaco van een betere startplek dan Verstappen voorzag door opzettelijk te crashen tijdens de kwalificatie. Telegraaf-journalist Erik van Haren bevestigde dit na de race.

Max Verstappen over actie tegen Sergio Pérez

Max Verstappen liet zich na de race zelf niet uit over de reden waarom hij zijn teamgenoot Sergio Pérez weigerde te helpen in de slotfase van de Grote Prijs van Brazilië. De wereldkampioen negeerde een teamorder en liet de Mexicaan, die nog tweede kan worden in het kampioenschap, niet voorbijgaan om zesde te worden. “De redenen hebben we net samen besproken. Ik heb hem verteld waarom ik het niet heb gedaan, maar ik ga het hier niet zeggen”, zei hij bij Viaplay.

max verstappen, peréz, formule 1, f1, ruzie, monaco, brazilië
Een onderonsje tussen Verstappen en Pérez (Afbeelding: ANP)

Over de boordradio gaf Verstappen ook niet de ware reden door, maar de Nederlandse Formule 1-coureur was wel duidelijk toen de teamleiding hem tijdens de race vroeg zijn zesde plek terug te geven aan Pérez. “Ik heb al eens eerder gezegd dat jullie dit niet meer aan mij moeten vragen, oké? Is dat duidelijk? Ik heb mijn redenen gegeven en daar blijf ik bij”, waren zijn woorden. Nederlandse fans en media weten het wel: de kwalificatie in Monaco. Maar er zijn ook fans die deze verklaring gekleurd en speculatief noemen.

‘Wereldtitels dankzij mijn hulp’

Pérez toonde na afloop weinig begrip. “Ik kan niet geloven waarom hij dat weigerde, zeker niet na alles wat ik in het verleden voor hem heb gedaan”, zei hij. “Die twee wereldtitels heeft hij dankzij mijn hulp.”

Verstappen liet wel blijken dat wat hem betreft de zaak nu is afgedaan. “In Abu Dhabi zal ik hem helpen als hij punten nodig heeft om tweede te worden in het kampioenschap. Maar het is belangrijk dat we dit nu eerst hebben besproken.”

Teambaas Christian Horner van Red Bull hield zich op de vlakte. “Dit is iets dat we binnen het team bespreken met de twee Formule 1-coureurs. Ik ben er zeker van dat Max in de laatste race Abu Dhabi er alles aan zal doen om ‘Checo’ te helpen als dat nodig is.”

De Formule 1-kwalificatie in Monaco: oordeel zelf

Goed, de enige manier om iets wijzer te worden, is door de samenvatting van de kwalificatie in Monaco nog een keer terug te kijken. Als je niet veel tijd hebt, doe je dat in de onderstaande video vanaf ongeveer minuut 4 in de video.

Lijkt ons geen opzet, gezien het risico. Maar wij hebben minder verstand van de Formule 1 dan Telegraaf-journalist Erik van Haren. “Het klopt wat Coronel zegt. Perez is opzettelijk gecrasht in Monaco en heeft dat later toegegeven aan Helmut Marko en Christian Horner. Dat is Max Verstappen niet vergeten”, aldus de journalist tegen RacingNews365. Hier moet bij gezegd worden dat Van Haren zeer close is met de Verstappens.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.