Martin de Coninck
Martin de Coninck Geld & Carrière 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

3 valkuilen voor beginnende crypto-investeerders

Crypto, we kunnen er niet meer omheen. Misschien heb je al een deel van je spaarcenten in een van de duizenden cryptomunten gestopt in de hoop dat je een goudmijntje hebt aangeboord. Of sta je op het punt je geld om te zetten naar digitale munten. In Bitcoin of andere cryptocurrencies beleggen is voor beginners een reis met vallen en opstaan.

Mocht je nog niet of weinig bekend zijn met investeren in crypto, dan helpen we je op weg door enkele valkuilen te noemen.

Beleggen in crypto: drie valkuilen voor beginners

Als jouw fiatgeld (euro’s, dollars, et cetera) op een van de cryptobeurzen (bijvoorbeeld Bitcoinmeester) staat, begint de uitdaging pas. Welke cryptomunten koop je? Waar moet je op letten? We geven enkele tips, zodat je een aantal bekende valkuilen kunt vermijden.

1. FOMO (fear of missing out)

De cryptokoersen staan fors in het groen, misschien al dagenlang. Jij krijgt het gevoel dat je een graantje moet meepikken, omdat je anders naast de pot piest. Deze veelvoorkomende emotie dwingt ons vaak tot irrationele, verkeerde beslissingen. Geld brandt in je zak en je smijt het in een of meer crypto’s die fors in het groen staan. Hosanna, gordels vast en we vertrekken naar de maan.

Toch is het onverstandig om op basis van FOMO een cryptomunt te kopen die in een korte periode flink is gestegen. Misschien stijgt de munt nog wel verder, dan heb je mazzel. Helaas bestaat er ook een grote(re) kans dat de markt afkoelt en er een (kleine) correctie op de loer ligt. Zo verandert jouw raketreis naar de maan in een wandeling naar de voedselbank.

2. Small-cap coins

Van 1.000 euro in korte tijd 10.000 euro maken? Dan kun je naar het casino gaan. Of je waagt een gokje met een crypto die een kleine market cap (marktkapitalisatie) heeft. Small-cap coins bieden zowel meer risk als reward. Het is niet ondenkbaar dat een small-cap coin twee tot drie (misschien wel tien) keer zoveel waard wordt binnen een korte periode. Datzelfde geldt helaas ook andersom. Jouw 1000 euro kan in no-time nog maar 20 euro waard zijn. Voor de beginnende crypto-investeerder zijn small-cap coins geen goed idee. Focus je in eerste instantie op large-cap coins, bijvoorbeeld cryptomunten uit de top 10, zoals Ethereum, Cardano of Bitcoin.

3. Panic sell door FUD

Tesla-CEO Elon Musk haalt een avondje stevig door en gooit er vervolgens wat vreemde cryptotweets uit. Niet altijd positief voor de cryptokoersen. Of China besluit voor de zoveelste keer te berichten over het uitbannen van crypto. De koersen vallen en jij raakt in paniek. Je vraagt je af of het niet beter is om nu alles te verkopen en te redden wat er te redden valt.

Net als bij FOMO is het belangrijk om géén beslissingen te maken op basis van emoties. Een panic sell pakt bijna nooit goed uit. De kans is groot dat je op de ‘bodem’ verkoopt. De koersen krabbelen vrijwel altijd weer op na zo’n moment van FUD (fear, uncertainty & doubt). Cryptocurrencies zijn nu eenmaal erg volatiel en forse koersdalingen en stijgingen zijn gewoon onderdeel van het spelletje. Crypto beleggen voor beginners is een uitdagende hobby met ups en downs. Laat je altijd eerst informeren door een betrouwbaar iemand met verstand van zaken. En laat je vooral niet gek maken.

Crypto minen vanuit huis: 3 altcoins die nog rendabel zijn

Disclaimer: informatie op de website van Manners Magazine is geen financieel advies.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.