Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe vaccin-pleister blijkt effectiever dan injectie met naald

Nieuw onderzoek suggereert dat een pleister een naald kan vervangen bij een vaccin tegen COVID-19. Deze nieuwe manier van vaccineren is volgens de wetenschappers zelfs effectiever dan het traditionele injecteren.

Mensen hebben allerlei verschillende redenen om zich niet te laten vaccineren. Een deel van hen wil gewoon niet dat er met een naald iets in hun lichaam gespoten wordt. Ook angst voor naalden speelt bij sommigen een rol. Vooral die laatste groep zal over de streep getrokken worden met deze nieuwe uitvinding. Feit is dat de nieuwe manier van vaccineren nog veel meer voordelen kent, vooral in ontwikkelingsgebieden. De toepasbaarheid is namelijk een stuk simpeler.

‘Pleister effectiever dan naald bij vaccinatie’

Wetenschappers van de Universiteit van Queensland publiceerden vorige week hun bevindingen. Daaruit bleek dat antilichamen in muizen tot veertig keer meer aanwezig waren als ze via een pleister waren toegediend in plaats van met een naald. Ze merkten op dat de huidpleister een “aanzienlijk hoger” aantal antilichamen veroorzaakte, zelfs na één dosis van een vaccin tegen COVID-19.

vaccin, pleister, effectiever dan naald, covid 19, corona
Stuk simpeler dan een naald (Afbeelding: Universiteit van Queensland)
vaccin, pleister, effectiever dan naald, covid 19
Wetenschappers die betrokken zijn bij het ‘pleistervaccin’ (Afbeelding: Universiteit van Queensland)

De vaccin-pleister is geproduceerd door biotechnologiebedrijf Vaxxas en uitgerust met 5.000 minuscule pinnetjes die het vaccin injecteren. Met het blote oog zijn die pinnetjes nauwelijks te zien. “Deze manier is een stuk gebruiksvriendelijker dan een injectie met een naald”, aldus David Muller, een van de onderzoekers van de Universiteit van Queensland.

Getest met vaccin tegen COVID-19

Het onderzoek van de Universiteit van Queensland is uitgevoerd met HexaPro, een vaccin tegen COVID-19. Voorlopig is de pleister alleen getest op muizen, maar de onderzoekers zijn enthousiast over de toepassing op mensen in de toekomst. “Nadat we het vaccin met behulp van de pleister toedienden, zagen we zelfs betere en snellere immuunreacties dan bij de naald.” Lees hier meer over het wetenschappelijke onderzoek.

vaccin, pleister, effectiever dan naald, covid 19, corona
Tot ziens naald, hier is de pleister (Afbeelding: AFP)

Door naar Arnold Schwarzenegger: lees hier zijn boodschap voor ongevaccineerden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.