Stijn Kuster
Stijn Kuster Hebbedingen 2 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Varen populairder dan ooit: 5 betaalbare boten, oplopend in prijs

Steeds meer Nederlanders vragen een vaarbewijs-examen aan om te varen met een grote of sterkere boot. In vijf jaar tijd is dit aantal bijna verdubbeld, van 26.000 in 2016 naar 40.000 in 2020, blijkt uit cijfers van het CBR. Tijd voor een nieuwe boot. Vijf betaalbare types op een rij, oplopend in prijs.

Hoewel je veel boten mag varen zonder vaarbewijs, is het altijd lekker om eentje op zak te hebben. Wie weet huur je eens een jacht in Friesland, we noemen maar wat. En om het geld hoef je het niet te laten. Het examen kost 44,45 euro en het pasje 21 euro.

Betaalbare boten, met of zonder vaarbewijs

Vanaf je zestiende mag je zonder vaarbewijs een boot besturen die korter is dan 15 meter en niet sneller gaat dan 20 kilometer per uur. Iedereen – ongeacht leeftijd – mag een niet gemotoriseerde boot besturen die kleiner is dan 7 meter besturen. Een overzicht van de, in boottermen gesproken, betaalbare boten op de markt. Met daarbij een tweede

1. Rubberboot

Goedkoop, licht en makkelijk op te bergen. Een rubberen boot is een van de goedkoopste opties om te varen. Wij vonden een betaalbaar exemplaar inclusief Suzukimotor van 5 pk voor slechts 1.150 euro.

Rubberboot, boot, rubberen boot,
(Afbeelding: Pixabay) pixabay

Een rubberboot is op wat groter water minder stabiel dan de andere boten in dit rijtje. Daarnaast lever je in op comfort. Banken en een stuurconsole zijn vaak niet aanwezig.

2. RIB boot

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en is een stapje hoger dan de rubberboot. Een RIB gaat niet over de golven heen, maar snijdt door het water. Hierdoor is dit model eens stuk stabieler dan zijn opblaasbare broertje. Daarnaast bieden deze boten een verharde vloer, een stuurkolom en een bankje of stoelen.

RIB boot, boten, boot
(Afbeelding: Unsplash)

Meer comfort, betekent ook een hogere prijs. Wij vonden een kleine RIB boot met stuurconsole voor 5.250 euro. Omdat deze boten groter en zwaarder zijn dan een rubberboot, raden verkopers aan een sterkere motor te kiezen. De boot die wij vonden, beschikt over een 9,9 pk Mercury motor.

Naast duurder is een RIB boot ook minder makkelijk te vervoeren. Je hebt een boottrailer en een auto met trekhaak nodig. Vanaf ongeveer 1.000 euro is zo’n trailer op de kop te tikken.

Sloep of Tender

Voor een rustig tochtje over het water is een sloep de perfecte keuze. Ze zien er mooi uit, hebben een grote bank en stuurkolom, ideaal voor een dagreis over de Nederlandse wateren.

Sloep, boot, tender, boten
(Afbeelding: Unsplash)

Wanneer je ook sportiever wil varen, is er een tendersloep. Deze hebben vaak krachtigere motoren en beschikken over een onderwaterschip (een scheepsromp onder de waterlijn). Dit zorgt voor betere prestaties.

Voor een tendersloep betaal je doorgaans meer dan een gewone. Wij vonden een tender voor 23.495 euro en een gewone sloep voor 12.950 euro.

Zeilboot

Lig je liever niet op de bank in de zon, maar vind je het lekker om druk bezig te zijn. Kijk dan eens naar een zeilboot. Je moet zelf werken om deze boot in beweging te brengen, maar voor nood – of een dagje rust – is er vaak ook een motor aanwezig.

Boot, boten, zeilboot, zeilen
(Afbeelding: Pexels)

Wij vonden deze kleinere zeilboot voor nog geen 20.000 euro inclusief trailer. Ook zagen wij een bijna 7 ton kostende zeilboot. Dit is veel geld, maar deze komt nog niet in de buurt van de duurste zeilboten. Voor deze joekels heb je uiteraard wel een vaarbewijs nodig.

Speedboot

Waar je ook een vaarbewijs voor nodig hebt, is een speedboot. Ze zijn zo licht mogelijk gebouwd en van een krachtige motor voorzien.

Boot, boten, speedboot
(Afbeelding: Unsplash)

De snelle boten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn sommige RIB boten geschikt om een veel vermogende motor achter te hangen. Wij vonden een ‘typische’ speedboot, met strakke vormgeving en veel vermogen. Deze boot heeft 265 pk uit een 5,7-liter achtcilinder en is dus een echte sprinter. De vraagprijs is 17.500 euro.

Conor McGregor koopt Lamborghini speedboot met 4.000 pk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.