Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 14 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands Volkswagen Up kopen? Dit is wat je moet weten

In 2011 kwam Volkswagen met een geheel nieuw model in het A-segment, de Volkswagen Up. De populaire Volkswagen is sinds 2011 al ruim 85.000 keer verkocht. Het succes van de Up is te danken aan een vriendelijk uiterlijk, goede rijeigenschappen en een scherpe aanschafprijs. Ben je op zoek naar een tweedehands up? Dit is wat je moet weten.

Aandrijflijn

In 2012 kwam de Up op de Europese markt en in 2016 is de auto gefacelift. Volkswagen houdt het simpel wat motoren betreft. De compacte Up is alleen met driecilinder benzinemotor beschikbaar en het vermogen varieert tussen de 60 en 80 pk. Voor de sportieve rijder is er een GTI-versie met 110 pk en een topsnelheid van een kleine 200 kilometer per uur. Deze GTI heeft naast meer vermogen ook een sportonderstel en is daarmee echt een auto voor de liefhebber. De kleine Volkswagen is zowel in vijf- als driedeurs beschikbaar. Het tweedehands aanbod bestaat voornamelijk uit handgeschakelde versies, dus als je een automaat wilt, zul je wellicht wat harder moeten zoeken.

Volkswagen Up GTI
Bron: Wheelsage/Porlamfer

Naast de reguliere Up is er ook een elektrische versie. Deze E-Up is vanaf 2014 geleverd en met een actieradius van 160 kilometer is het een echte stadsauto. In de bodem van deze E-Up vinden we een accupakket van 16 kWh en deze is in ongeveer vijf uur volgeladen.

Aandachtspunten

Mocht je een Volkswagen Up aanschaffen van voor de facelift, kijk dan goed naar de navigatie. Die wil weleens haperen en storingen geven. De ontvangst is in de eerdere modellen ook niet om over naar huis te schrijven. Als je veel muziek luistert in de auto is de Volkswagen Up van na de facelift aan te raden. De zeldzame automaat-uitvoering is wel betrouwbaar, maar schakelt wat hokkerig. De handgeschakelde versie is aan te raden.

Volkswagen Up Interieur
Bron:Wheelsage/Porlamfer

Nadeel van de handbak is wel dat deze wat moeite kan hebben met het inschakelen van de achteruit. Mocht je gaan proefrijden, test dit dan even en kijk dan gelijk of de distributieriem op tijd vervangen is. Dit moet elk half jaar of na 50.000 kilometer gebeuren. Na de proefrit moet je nog even luisteren of de motorventilatie wel tijdig stopt. Het kan zijn dat deze blijft draaien, ook als de motor al afgekoeld is en zo de accu leegmaakt. Vergeet met proefrijden niet om op bijgeluiden en trillingen te letten en om de volledige onderhoudshistorie te checken.

Volkswagen Up
Bron:Wheelsage/Porlamfer

Aanschaf van een tweedehands Volkswagen Up

Je rijdt een Volkswagen Up vanaf ongeveer 4.000 euro. Je hebt dan wel een exemplaar met wat kilometers en ervaring te pakken. Een nette Up kost ongeveer het dubbele en als je elektrisch wilt rijden ben je ongeveer 12.000 euro kwijt. Het gewicht van 790 kilogram komt de wegenbelasting en het verbruik zeer ten goede, dus na de aanschaf zijn de kosten relatief laag. Redenen om een Up te kopen zijn naast goedkoop rijden ook het frisse uiterlijk en het goede weggedrag.

Geïnteresseerd in auto’s? Dan is dit artikel over de Volkswagen Golf wellicht wat voor jou.

Autoblogev-database

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.