Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 23 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

5 reden waarom je (g)een tweedehands Mini moet kopen

Als je op zoek bent naar een kleine auto die lekker sportief is en een eigen smoel heeft, dan kom je al snel uit bij een Mini. De van oorsprong Britse auto is inmiddels in Duitse handen, maar daardoor zeker niet minder populair geworden. Vooral op de occasionmarkt ruilen tweedehands Mini’s regelmatig van eigenaar.

Een nieuwe Mini is behoorlijk prijzig, dus veel geïnteresseerden wenden hun blik al snel richting de tweedehandsmarkt. Websites als Autoscout24 en Marktplaats staan vol tweedehands Mini’s, Voor minder dan 5.000 euro heb je er al eentje, maar je kunt ook makkelijk vier keer zoveel uitgeven voor een luxe model. De vraag is alleen of dat slim is. Onze vrienden van Autovisie hebben het antwoord

Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands Mini moet kopen

1. Pluspunt: unieke rijbeleving

Doordat de wielen op de uiterste hoeken zitten en het onderstel heerlijk strak is, gaat er niets boven rijden in een Mini. Combineer dat met een krachtige motor en je hebt een rijbeleving waar geen andere auto tegenop kan. Zelfs op lage snelheid, want het sturen gaat met een fijne dosis gewicht en met een goed gevoel. Dit geldt natuurlijk vooral voor een tweedehands Cooper S, maar ook voor de goedkopere en minder sportieve modellen.

Tweedehands Mini kopen
De Mini Cooper S (R53). (Afbeelding: Wheelsage)

2. Pluspunt: het imago van Mini

Als je op zoek gaat naar een compacte tweedehands auto valt er genoeg te kiezen. Toch kunnen er maar weinig kleine bolides tippen aan het imago en de charmes van de Mini. In zijn klasse is het zonder meer de leukste en meest onderscheidende auto die je kunt kopen. Mini’s hebben een enorme aantrekkingskracht en daarom zijn tweedehands modellen ook zo populair. Dit merk is niet alleen om van A naar B te gaan, maar ook om je een goed gevoel te geven.

3. Pluspunt: veel tweedehands keuze

Tweedehands Mini’s zijn enorm populair, maar gelukkig is het occasion aanbod ook groot. Er staat er altijd wel eentje tussen die voldoet aan je eisen. Of je nu op zoek bent naar een redelijke nieuwe Cooper S of een klassieker met wat meer kilometers op de teller, hij staat ertussen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je dezelfde als je buurman koopt. Iedere Mini was en is flink te personaliseren en dus zul je ook op de tweedehandsmarkt bijzondere combinaties tegenkomen.

4. Minpunt: hoe ouder de Mini, hoe leuker

Als je een tweedehands Mini gaat kopen sta je voor een lastige keuze. Koop je een oudere Mini die leuker is om in te rijden? Of ga je voor een nieuwe model zodat je minder kans hebt op problemen. Er is namelijk een duidelijke scheiding. De eerste generatie (R50 t/m R53) was het leukste. Deze verscheen in 2001 en werd in 2006 vervangen door de R56. Ook een leuke en vooral comfortabele auto, maar helaas wel minder scherp. Als je het plezier van een echte Mini wil ervaren, dan moet je voor de R50 gaan. Maar dan heb je dus wel een tweedehands Mini van 15 jaar oud.

Tweedehands Mini kopen
Of toch maar een nieuwe Mini? (Afbeelding: BMW / Mini)

5. Minpunt: problemen bij tweedehands Mini’s zijn duur

Net als bij iedere andere tweedehands auto is de kans op problemen groter dan bij een nieuwe auto. Logisch, maar het is belangrijk om te weten dat problemen bij een tweedehands Mini vaak duurder zijn dan bij andere merken. Daarnaast zijn ze zeker niet foutloos. Ook de nieuwe modellen niet. Zo zijn met name de motoren van de R56-versie gevoelige voor problemen. Deze kunnen behoorlijk serieus zijn en flink in de papieren lopen. Koop daarom altijd een goed onderhouden occasion, maar vergeet niet dat je ook dan tegen problemen aan kan lopen.

Toch geen tweedehands Mini?

Durf je het toch niet aan om een tweedehands Mini te kopen en kijk je liever even verder? Klik dan hier voor onze vaste rubriek ‘droom occasion’. Hier vind je iedere dag een nieuwe tweedehands auto. Soms is deze exorbitant en uniek, maar we presenteren ook regelmatige betaalbare en toch spannende tweedehands auto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.