Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 6 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Audi A3 aanschaffen? Dit is wat je moet weten

In augustus 2012 kwam Audi met de nieuwe generatie van de Audi A3. Met een strak uiterlijk en een prachtig interieur, zoals alleen Audi dat kan, weer een zeer populair model. De A3 was er als milieubewuste E-tron, als dikke turbodiesel en als zeer sportieve Audi RS3. Welke moet je hebben en waar moet je op letten bij aanschaf van een Audi A3 occasion.

Opties

Redenen om een Audi A3 te kopen zijn er genoeg. De auto oogt een stuk moderner dan zijn voorganger en de auto rijdt erg goed. Je betaalt wat extra om ‘premium’ te kunnen rijden maar dit zie je ook terug in de auto. De auto rijdt strak, het interieur oogt erg luxe en er zijn veel opties beschikbaar. Voor de sportieve rijder is het optionele Audi S-line aan te raden. Dit geeft de Audi een sportiever onderstel en wat veranderingen in het uiterlijk zoals sportieve bumpers en een sportstuur. De aandrijflijn voelt verfijnd aan en heeft goede rijeigenschappen. De Audi A3 is er als hatchback met drie of vijf deuren, als cabriolet en als sedan.

Aandrijflijn

Met benzinemotoren van 105pk in combinatie met een 1.2 blok tot een 2.0 blok met 223pk is er keuze genoeg. Ben je op zoek naar een diesel dan is er minder keuze. Je hebt de 1.6 TDI met 105pk of de 2.0 TDI met 150 of 180pk. Naast de aandrijvingen met alleen een verbrandingsmotor is er ook een E-tron beschikbaar. Deze hybride Audi A3 E-tron heeft 201pk. De Audi a3 E-tron heeft een 1.4 TFSI-benzine motor in combinatie met een elektromotor. Het rijden van een A3 op gas is ook mogelijk met de Audi G-tron. Deze G-tron levert 110pk. Verder is er een handgeschakelde en een Audi S-Tronic automaat beschikbaar.

Aandachtspunten

Helaas is de auto niet helemaal zonder aandachtspunten. Zo is het geen overbodige luxe om af en toe je olie te pijlen bij de beruchte TFSI-motoren. De benzinemotoren van de Audi-Volkswagengroep staan bekend als olieverbruikers. Dit is de laatste jaren flink verbeterd maar mocht je een wat eerdere A3 met benzinemotor rijden blijft het een aandachtspunt. De S-Tronic automaat heeft in de vroege Audi A3-auto’s voor flink wat problemen gezorgd. Heb je een Audi A3 TFSI S-Tronic uit bijvoorbeeld 2013 op het oog? Controleer dan de versnellingsbak goed en pijl zo nu en dan de olie. De auto is gevoelig voor goedkopere brandstof en dus is het tanken van premium brandstof een aanrader. Controleer tot slot of je bijgeluiden hoort, de rubbers bij bijvoorbeeld de draagarmen zijn gevoelig voor slijtage en geven dan piepende bijgeluiden.

Aanschaf van een Audi A3

Deze occasion is niet goedkoop. Wel is het prettig dat een auto in het luxe segment als occasion vaak al een hoop afschrijving kwijt is en een relatief hoge restwaarde heeft. Dit maakt dat je voor een relatief bescheiden bedrag toch een Audi kunt rijden. Ben je op zoek naar een Audi A3 dan begint dat vanaf ongeveer 9 duizend euro. Een nette Audi A3 kost ongeveer het dubbele. Voor dat geldt rijd je een strakke maar compacte Audi met een prachtig interieur en goede rijeigenschappen. Bekijk ook deze video.

? Check ook: BMW X6 Vantablack is de zwartste auto ooit gemaakt

Autoblog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.