Dennis Mons
Dennis Mons Auto's & Motoren 26 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze in beslag genomen Ferrari is nu een pijlsnelle politieauto

Een Ferrari 458 Italia is door Tsjechische politie omgebouwd tot patrouillewagen. De snelle supercar is in beslag genomen van criminelen en doet nu dienst als pijlsnelle politieauto.

In Tsjechië kom je in een achtervolging lastig van de politie af met deze Ferrari 458 Italia op je hielen. De wagen heeft namelijk een topsnelheid van meer dan 320 kilometer per uur.

Van Ferrari tot politieauto

De supercar is een klein vermogen waard. Voor vergelijkbare modellen betaal je al snel zo’n 175.000 euro. De Tsjechen hebben echter niets (weinig) voor de wagen betaald.

politie tsjechie
Prachtige aanpassing door de politie (Afbeelding: Tsjechische politie)

De enige kosten waren vanwege het ombouwen, spuiten en bestickeren van de auto. Dat kostte zo’n 12.000 euro. Volgens de Tsjechische politie kost dat net zoveel als de Skoda waar ze normaliter in rijden.

Hoogstwaarschijnlijk is dat geld snel terugverdiend. De politie zet de Ferrari in om gestolen auto’s te achterhalen en om illegale straatraces een halt toe te roepen. Hoofd van de verkeersdienst van de politie, Jiří Zlý, stelt dat de supercar ook ingezet wordt in de rest van het land om de “de meest agressieve criminelen op te pakken”.

Wees gerust dat er niet een of andere flapdrol achter het stuur van de in beslag genomen Ferrari wordt gezet. De politie laat alleen speciaal getrainde agenten in deze speciale politieauto rijden. Volgens Zlý is deze Ferrari slechts één van zo’n negenhonderd bijzondere voertuigen die in beslag zijn genomen. Het leeuwendeel is echter verkocht. De opbrengsten zijn gebruikt om schade van eventuele slachtoffers te compenseren.

Meer landen met bijzondere politieauto’s

Tsjechië is verre van het eerste land met een dergelijke politieauto. Meerdere landen hebben supercars voor de show of promotie. Andere landen zetten ze daadwerkelijk in. Hieronder vijf van de meest indrukwekkende politiewagens ter wereld. Het zijn niet per definitie de snelste, maar zeker wel indrukwekkend. Als dit soort supermachines je achterna zitten, kun je maar beter opgeven.

Lamborghini Gallardo (Italië)

politie lamborghi
Een absoluut beest. (Afbeelding: Wikipedia)

Ford Mustang GT (Verenigde Staten)

politie
We zouden sowieso langzamer rijden om zoiets van dichtbij te zien. (Afbeelding: Steeda Performance Vehicles)

Spyker C8 (Nederland/Groot Brittannië)

politie spyker
De Spyker werd in eerste instantie voor Nederlandse politie ingezet als showwagen. (Afbeelding: Carpixel)

Honda NSX (Japan)

politie honda
Een ondergewaardeerd pareltje. (Afbeelding: Youtube/ShuBoxInc)

Lamborghini Aventador (Dubai)

(En sowieso is de vloot van de politie in Dubai bizar indrukwekkend.)

Natuurlijk is ook de Porsche 911 in Nederland fameus. Deze snelle politieauto deed uiteindelijk tot aan 1996 dienst bij de Algemene Verkeersdienst (Rijkspolitie). Moeten we weer wat supercars toevoegen aan onze vloot? In Engeland kunnen ze het in ieder geval beter laten. Daar reed de politie onlangs nog een Ferrari aan diggelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.