Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 12 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Trump-fan’ Baudet blundert bij OP1 en wordt ontmaskerd door Twitter

Het zijn turbulente tijden voor Thierry Baudet. De voorman van Forum voor Democratie liet zijn eigen partij imploderen en probeert nu het servies te redden. Onder andere door aan te schuiven bij talkshows. Zo was hij eerder deze week te gast bij OP1, maar dat optreden heeft hem meer kwaad dan goed gedaan.

Baudet werd in de uitzending gefileerd door microbioloog Rosanne Hertzberger. Waarom de voorman van het FvD op zijn plek gezet moest worden, lees je hier. Vervolgens verplaatste de discussie zich van de Op1-studio naar Twitter. Ook hier was er veel kritiek op Thierry Baudet. Niet alleen vanwege de discussie met Rosanne Hertzberger. Ook een door Peter Pannekoek aangestipt onderwerp werd behandeld.

Thiery Baudet gaat opnieuw af in OP1

De comedian confronteerde Thierry Baudet met zijn tweets. In 2016 plaatste de FvD-voorman een tweet waarin hij zijn waardering voor Donald Trump uitspreekt. In aanloop naar de verkiezingen stelde Thierry dat Trump niet alleen een geweldige leider zou zijn voor Amerika, maar voor de hele Westerse wereld. Dat is ruim vier jaar geleden, maar Baudet deelde zijn eigen tweet een week geleden tijdens de bestorming van het Capitool. Dit zorgde voor een golf van kritiek en dus besloot Baudet de retweet te verwijderen

De tweet waar het allemaal om gaat:

Peter Pannekoek vroeg Baudet waarom hij in eerste instantie besloot om deze tweet juist wel op dat moment te plaatsen. De leider van Forum voor Democratie beweerde vervolgens dat hij het bericht had geplaatst voordat de rellen begonnen. In zijn uitleg noemde noemde hij Trump opnieuw een van de beste en meest bijzondere presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit wilde hij duidelijk maken door zijn eigen tweet opnieuw te delen. Toen hij vervolgens zag dat de protesten uit de hand liepen, verwijderde hij de tweet.

Baudet valt door de mand

Thierry Baudet dacht zo de schade enigszins beperkt te kunnen houden. Helaas voor hem kwam Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma vervolgens om de hoek kijken. Hij wist door middel van de website Politwoops de retweet te achterhalen, en zo Baudet te ontmaskeren. Uit deze gegevens bleek namelijk dat de politicus de tweet pas om 21:18 plaatste. Op dat moment waren de relschoppers al meer dan een uur binnen het Capitool.

Waar is Arjen Lubach als je hem nodig hebt

Het verhaal dat Baudet gebruikte om bij OP1 onder de druk uit te komen, bleek dus van geen kant te kloppen. Het is bijna jammer dat Zondag met Lubach op dit moment winterstop heeft. Arjen Lubach weet altijd wel raad met de frontman van Forum voor Democratie. Zo bleek ook afgelopen seizoen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.