Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De 10 beste whisky’s van 2022 volgens de ‘Olympische Whiskyspelen’

De interne kachel flink opstoken met een goede whisky? Misschien vraag je voor de feestdagen een lekkere single malt. Of brandt die cadeaubon in je zak en ben je op zoek naar een mooie nieuwe fles. We helpen je een handje met de tien beste whisky’s van 2022.

De International Whisky Competition vond dit jaar plaats in het prachtige bergdorpje Estes Park, gelegen in Colorado, Verenigde Staten. Deze toonaangevende competitie wordt ook wel gezien als de Olympische Spelen onder de internationale whiskywedstrijden.

De beste whisky’s van 2022

Zoals verwacht is ‘land of the brave’ uitstekend vertegenwoordigd in de lijst met beste whisky’s van 2022. Jawel, Schotland. Dit is de top 10 volgens de International Whisky Competition. We lichten de top 3 uit.

Aberlour A’bunadh – Batch #70 (Speyside, Schotland – 95.8 punten)

Bovenaan de lijst met beste whisky’s van 2022 vinden we een singel malt van een van Schotlands bekendste distilleerderijen, gelegen in het hart van de Speyside; de belangrijkste whiskyregio van Schotland. We hebben het natuurlijk over Aberlour.

Aberlour A'bunadh Batch 70, whisky, beste whisky's van 2022

De naam A’bunadh is geleend van de Keltische taal en betekent ‘terug naar de oorsprong’. Voor iets meer dan zeven tientjes haal je een heerlijke, ongefilterde whiskey in huis, gerijpt op Oloroso-sherryvaten. Het resultaat: een krachtig, aromatisch godenelixer met een lange afdronk waar menig druïde van in extase raakt.

Ardbeg Ardcore (Islay, Schotland – 94.9 punten)

Op een verdienstelijke tweede plek staat een whisky waar je spontaan haar van op je borst krijgt: de Ardberg Ardcore. Deze prachtige jongen, een favoriet onder whiskyliefhebbers, grijpt je bij de strot (op een goede manier).

Ardbeg Ardcore, whisky, beste whisky's van 2022

De Arbeg Ardcore limited edition is gemaakt van stevig gebrande zwarte mout en verrast met tonen van houtskool en zoete rook die zorgen voor een zeer zachte neus. Top dat af met hinten van chocolade, anijs, turf en zeewier en het feest kan beginnen.

Dewar’s Double Double 32 Years Old (Blended whisky, Schotland – 94.3 punten)

De top 3 is met beste whisky’s van 2022 is compleet dankzij een heerlijke blend die al een poosje op ons wacht. Dewar’s Double Double 32 Years Old heeft, zoals de naam al weggeeft, een behoorlijk tijdje in het vat gezeten.

Dewar’s Double Double 32 Years Old, beste whisky's van 2022, whisky

Die vastberadenheid en het unieke ‘four stage ageing process’ proef je terug, net als de afwerking in Pedro Ximenez-sherryvaten. Deze unieke blend van Dewar’s kenmerkt zich verder door rijke, rijpe strooptonen, de smaak van exotisch fruit, kruiden, een vleugje rook en een zijdezachte afdronk. Santé.

De volledige top 10

Ga met dit lijstje naar een slijter, en je komt hoe dan ook met een geslaagd cadeau voor een whiskyliefhebber (of jezelf) thuis.

  1. Aberlour A’bunadh – Batch #70 (Speyside, Schotland – 95.8 punten)
  2. Ardbeg Ardcore (Islay, Schotland – 94.9 punten)
  3. Dewar’s Double Double 32 Years Old (Blended whisky, Schotland – 94.3 punten)
  4. Dewar’s Double Double 36 Year Old (Blended whisky, Schotland – 94.3 punten)
  5. Ardbeg Corravreckan (Islay, Schotland – 93.8 punten)
  6. Ardbeg Uigeadail (Islay, Schotland – 93.6 punten)
  7. Dewar’s Double Double 27 Year Old (Blended whisky, Schotland – 93.55 punten)
  8. W.L. Weller Special Reserve  (Kentucky, USA – 93.48 punten)
  9. Kavalan Distillery Reserve Peated Malt Single Cask Strength Single Malt Whisky (Taiwan – 93.43 punten)
  10. Starward Unexpeated (Australia – 93.4 punten)

Tot zover de lijst met beste whisky’s van 2022. Benieuwd naar andere prijscategorieën of winnaars van eerdere jaargangen? Check dan de website van de International Whisky Competition.

Als whiskyliefhebber ben je vast ook benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van whisky.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.