Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Hollywood-koning Tom Hanks nomineert de volgende James Bond

De grote levensvraag wie de nieuwe James Bond gaat worden houdt ook de gemoederen in Hollywood flink bezig. Zelfs Tom Hanks heeft zo zijn gedachten over de intrigerende kwestie.

De vraag wie Daniel Craig op gaat volgen als de nieuwe James Bond houdt de gemoederen flink bezig. Vooral in Engeland staan de tabloids tjokvol met voorspellingen, speculatie en analyses van zelfbenoemde experts. Ook de wedkantoren maken er praktisch een wetenschap van, inclusief wekelijks bijgewerkte ranglijstjes.

Wie is de volgende James Bond?

Lijstjes die ook weer een stortvloed aan artikelen en digitale ophef opleveren. Grote namen als Tom Hiddleston, Idris Elba en Henry Cavill zijn bij de bookmakers tegen elkaar op aan het boksen, zonder dat ze er zelf wat mee te maken hebben. En, belangrijker nog: zonder dat het ook maar ergens op gebaseerd is. Zowel de castingbaas als de producent achter de 007-films hebben meermaals duidelijk gemaakt dat de zoektocht naar de nieuwe James Bond nog niet eens is begonnen. Of proberen ze simpelweg de pers buiten de deur te houden en klopt de via een juicekanaal gelekte kandidaat toch?

Het antwoord op die vraag zal nog lang op zich laten wachten. In de tussentijd wordt praktisch elke grote naam in Hollywood naar de kwestie gevraagd. Nu is ook Tom Hanks aan de beurt, de publiekslieveling, ‘the nicest guy in Hollywood’. De Forrest Gump-acteur is bezig met een promotieronde. Dit keer niet voor een film, maar voor zijn nieuwe boek, The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece.

Tom Hanks nomineert Idris Elba

De aandacht verschoof tijdens een interview met BBC News echter toch even van het boek naar het grootste vraagstuk van Engeland: wie wordt de nieuwe James Bond? Hanks werd om zijn mening gevraagd, en zijn antwoord is verrassend duidelijk: “Je moet begrijpen dat James Bond een license to kill heeft. Ik zou Idris Elba die license geven, alleen al op basis van het werk dat ik hem heb zien doen.”

Daarmee komt de 66-jarige acteur nou niet bepaald met de meest unieke nominatie op de proppen. Idris Elba staat al jaren hoog in de ranglijstjes van de bookmakers. Ook de Britse tabloids zijn niet zuinig als het om geruchten over de Luther-acteur en zijn vermeende links met James Bond gaat. Met zijn 49 jaar is Elba echter bijna tien jaar te oud voor de rol, zeker als we naar de eerder verklapte eisen van de 007-producenten kijken. Die zoeken een dertiger, waarmee ze nog even vooruit kunnen.

Idris Elba James Bond 007
Idris Elba in Luther (Afbeelding: BBC)

Wat zegt Elba er zelf over?

In een interview met The Wall Street Journal benadrukte Idris Elba vorig jaar al dat hij “nul mening heeft over wie James Bond moet gaan spelen. Ik denk dat het zeer goed gecast kan gaan worden, en ik kijk ernaar uit, wie het ook gaat worden. Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik geen James Bond.”

Eerder dit jaar kwam Luther: The Fallen Sun uit, waarin Luther een martini weigert. Daarover zei Elba het volgende tegenover de Radio Times: “Mijn Bond auditie? Oh mijn God, nee! Ik zeg al jaren, nee… De martini-scène is een beetje brutaal, nietwaar?” Ook gaf hij rondom de release van die film aan dat hij met Luther al zijn eigen Bond heeft. Daarnaast vertelde hij destijds aan The Guardian dat hij een extreem goede band heeft met Barbara Broccoli en Michael G. Wilson, de producenten achter de James Bond-films, maar dat ze hem nooit de rol hebben aangeboden: “Ik kan niet voor hen spreken, maar vanuit mijn perspectief is er nooit iets van waar geweest. Het is een compliment en een eer, maar het is geen waarheid.”

Geen Marvel en DC

Dus nee, de kans dat Tom Hanks zijn zin gaat krijgen, lijkt nihil. Stel we hadden het over de superheldenfilms van DC, dan had Idris Elba nog een oudere James Bond kunnen spelen, in een gritty spin-off van de reguliere films. Zoals The Joker ook een andere Joker had dan de reguliere DC-films. Dit is echter James Bond, geen filmfabriek à la Marvel en DC. Men is op zoek naar één gezicht voor de komende jaren, een zoektocht die als we de hoge piefen moeten geloven nog niet eens is begonnen…

BBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.