Redactie
Redactie Gezondheid 12 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Tips om sneller en beter wakker te worden

‘s Ochtends fris en fit de deur uit gaan is niet moeilijk. Lees deze tips door en je zult gegarandeerd makkelijker opstaan wanneer je eenmaal aan dit schema gewend bent.

Ben jij één van de velen waarbij tijd ‘s ochtends de grootste tegenstander is? We kennen bijna allemaal het probleem wel; die daily struggle om goed wakker te worden, er goed uit te zien én nog eens op tijd te komen ook. En dat alles het liefste zonder dat dit resulteert in een ochtendhumeur. Het is te doen, maar dan moet jij jezelf wel een aantal routines eigen maken. In dit artikel geven wij je enkele tips die je helpen om sneller en beter op te staan.

[Foto: George Worker]

Een positieve wekker

Als we het er allemaal over eens zijn dat die standaard wekker een #@^#&%@#geluid maakt, waarom gebruiken wij ‘m dan nog? Kies een wekker met een positief geluid. De wekker af horen gaan, is nooit leuk maar een wekker die je wel uit kunt staan is stap 1 voor een goede ochtendroutine. Kies dus een geluid dat je prettig vindt of een track waar je graag naar luistert. Op den duur zal ook deze wekker gaan irriteren, dus verander je wekkergeluid met enige regelmaat.

Zet de wekker vijf minuutjes eerder

Als jij ‘s ochtends moeite hebt om op gang te komen, kan het verstandig zijn om de wekker eerder te zetten in plaats van later. Die paar minuutjes extra gaan het verschil echt niet maken; die paar minuutjes eerder wel. Blijf als je wakker wordt bewust even een paar minuutjes liggen. Doe dit niet als een zoutzak, maar zorg dat je echt wakker en helder bent en pak vervolgens vijf minuutjes rust. Verwerk even die droom, sluit gisteren goed af en denk aan wat de dag je gaat brengen. Loop alvast door enkele belangrijke zaken en maak een grove planning of een klein plan van aanpak. Op die manier is je hoofd leeg als je aan je dag begint.

Stap niet direct uit bed maar gun jezelf even een paar minuutjes om op gang te komen. [Foto: Istock]

Wees even actief

Even vijf minuutjes wat sit ups, burpees, push ups of jumping jacks doen: het is gezond, goed voor je lichaam en je wordt helemaal wakker dankzij je verhoogde hartslag. Doe dit direct nadat je uit bed stapt en voor je gaat douchen.

Neem vervolgens een warm-koud-warm-douche

Een warm-koud-warm-douche zorgt voor een uitstekende boost. Je begint warm om even comfortabel te ontwaken en schakelt vervolgens over op een koude douche. Het is even wennen maar je zult merken dat zo’n koude douche je lichaam en geest echt goed wakker schudt. Sluit af met nog even een minuutje warm douchen zodat je wel met een behaaglijk gevoel de badkamer verlaat. Poets je tanden nog niét; daar komen we later nog op terug.

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Een goede facescrub is niet alleen een uitstekende manier om er verzorgd uit te zien, je start er ook fris je dag mee. Wat je ook gebruikt, zorg ‘s ochtends altijd voor producten met een geur die je een frisse boost geven. Citrus- en mentholgeuren zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

Zorg dat je outfit klaarligt

Simpel: even een aantal minuutjes voor bedtijd vrijmaken om jouw outfit voor de volgende dag klaar te leggen/hangen scheelt niet alleen tijd maar ook een hoop stress in de ochtend.

Jezelf iets meer tijd gunnen is vaak effectiever dan langer slapen. Zo heb je tijd voor essentiële zaken zoals een goed ontbijt. [Foto: Istock]

Je ontbijt is je fundering

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een goed ontbijt is. Je wilt de dag niet starten op een lege batterij. Hoewel het goed is om direct na het opstaan te ontbijten, kun je ervoor kiezen om met je ontbijt te wachten tot na het douchen, zodat je eetlust op gang is gekomen. Zorg altijd voor een goed, voedzaam ontbijt want die energie heb je direct nodig. Probeer voor jezelf ook voldoende tijd te plannen om niet gehaast te ontbijten maar rustig even het nieuws te lezen/kijken.

Poets als laatste je tanden

Sowieso is het handig om te wachten met het poetsen van je tanden nadat je jouw ontbijt achter de kiezen hebt, maar onderschat het effect van een frisse smaak en adem niet. Poets daarom als laatste je tanden en je gaat gegarandeerd met een een fris gevoel de deur uit.

Hoe je de deur uitstapt, heb je grotendeels zelf in de hand. [Foto: Istock]

De juiste mindstate

Al het bovenstaande is vruchteloos als je niet de juiste mindstate hebt. Daarom is dat rustmomentje na het opstaan zo belangrijk: je stelt jezelf in staat om in een positieve mindstate en flow te komen. Houd deze vast. Onthoud: vertraging onderweg naar werk is eerder regel dan uitzondering. Stop met je op te winden over die treinvertraging of die file. Je kunt er niets tegen doen en je kon ‘t bovendien verwachten. Laat je goede humeur daarom dan ook niet verzieken door vertragingen en dergelijke: zie het als een bonus wanneer je deze niét hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.