Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 27 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla kan wel inpakken: Toyota onthult tofste zelfrijdende auto-functie ooit

Het gaat nog wel even duren, maar er is een grote kans dat je in de toekomst geen rijbewijs meer nodig hebt. Auto’s kunnen straks volledig autonoom rijden. Merken als Tesla zetten op dat gebied nu al grote stappen. Heel handig, maar gaat de lol er dan niet vanaf? Bij Toyota in ieder geval niet.

Toyota is er namelijk samen met Stanfords Dynamic Design Lab in geslaagd om een auto te maken die zelf kan driften. Daarvoor hebben ze een Supra flink onder handen genomen, maar het is gelukt. Als bestuurder kun je nu ervaren hoe het is om door een bocht te driften, zonder zelf ook maar een vinger uit te steken. Dat zien we de auto’s van Tesla nog niet doen.

Toyota onthult zelf-driftende auto

Een ontzettend gave optie, maar Toyota doet dit natuurlijk niet alleen omdat het leuk is. Uiteindelijk moet deze techniek ervoor gaan zorgen dat er minder ongelukken gebeuren. Om te gaan driften klinkt dan misschien niet logisch, maar dat is het wel. Wanneer een zelfrijdende auto plotseling moet ingrijpen, is er een kans dat deze in de slip raakt. En wat dan?

De meeste zelfrijdende auto’s zijn hier niet of amper op voorbereid. De auto glijdt door en dan is het maar hopen dat het goed afloopt. Dit kan ook anders. Ondanks dat je begint met glijden, kun je namelijk nog steeds de auto controleren. Een vaardigheid die we beter kennen als driften. Als je er in slaagt om een zelfrijdende auto deze skill aan te leren, kun je in de praktijk dus ongelukken voorkomen.

Driften voor veiligheid

Toyota en Stanfords Dynamic Design Lab hebben daarom de reflexen en vaardigheden van professionele racers onder de loep genomen. Hiervoor lieten ze hen rijden in een auto die is uitgerust met kunstmatige intelligentie. Deze kijkt wat de bestuurder doet en leert daar vervolgens van. Op deze manier hebben ze geprobeerd een zelfrijdende auto te ontwikkelen met de drift-skills van een professioneel coureur. Zoals je hieronder kunt zien is dat zeker gelukt.

Is Tesla wel de beste?

Je hoeft er overigens niet op te rekenen dat deze functie binnenkort naar je Toyota Corolla komt. Het is vooral een onderzoek om zelfrijdende auto’s in de toekomst beter te maken en zo Tesla te verslaan. Dat merk staat nog steeds bekend als koploper op dit gebied. Al is niet iedereen het daarover eens. Eind vorig jaar kreeg Tesla op het gebied van autonoom rijden namelijk slechts een krappe voldoende van Euro NCAP. Daar was een opmerkelijk reden voor. Welke dat is, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.