Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Sywert van der Lienden krijgt eigen serie en het is geen loftuiting

Sywert van der Lienden en de mondkapjesdeal. Dat klinkt als een spannende strip à la Kuifje. Maar het wordt een minder heroïsch verhaal. Journalistiek platform Follow The Money maakt een docu-serie over de ondernemer uit Rhenen.

Sywert wie? Hoe bedoel je mondkapjesdeal? Oké, als je het nieuws niet volgt, wat heden ten dage best een wijze beslissing is, lees dan dit artikel even ter duiding.

Sywert van der Lienden en de mondkapjesdeal

Follow The Money en productiehuis NewBe werken nu dus samen aan een docu-serie over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Dat hebben zij maandag bekendgemaakt.

Het boek Sywerts Miljoenen, geschreven door journalisten Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen en uitgegeven door Follow The Money, zal de journalistieke basis vormen van de film. Ook de recente ontwikkelingen rondom de veelbesproken rechtszaak komen aan bod.

“Veel mensen willen weten hoe de drie mondkapjeshandelaren zo’n grote opdracht bij de overheid konden binnenhalen, zonder enige ervaring. En hoe ze heel Nederland voor de gek hebben gehouden met de mondkapjesdeal”, aldus de schrijvers. “Een documentaire geeft een unieke kans om betrokkenen van achter de schermen aan het woord te laten.”

Serie vanaf 2023 te zien

Vooral Jan-Hein Strop is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de serie over Sywert van der Lienden. Het is de bedoeling dat KRO-NCRV de documentaire over de mondkapjesdeal in 2023 gaat uitzenden.

Intussen is er ook al een speelfilm over de mondkapjesdeal in de maak. De speelfilmrechten zijn gekocht door Levitate Film, het bedrijf dat onder meer oorlogsepos Slag om de Schelde maakte. Producent Alain de Levita stelde eerder dat deze film vermoedelijk een satire wordt.

De beste docu-series op Netflix

Kun je Sywert van der Lienden niet meer zien of luchten, maar heb je wel weer eens zin in een goede docu-serie? Begin dan met The Last Dance en check vooral ook deze geniale documentaireseries op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.