7 geniale docu-series op Netflix (gerangschikt op IMDb-score)

Na docu-series als The Last Dance heb je nauwelijks nog zin om een gewone serie of film te kijken. Wees gerust: Netflix herbergt nog heel wat andere geniale meerdelige documentaires. Dit is onze top 7, gerangschikt op IMDb-score.

The Last Dance, een documentaire over de dominantie van Michael Jordan en de Chicago Bulls, scoort 100% op Rotten Tomatoes en heeft een rating van 9,4 op IMDb. Dat is ongekend hoog en uiterst zeldzaam.

De beste docu-series op Netflix

Maar zoals gezegd: er is meer. Ook bijvoorbeeld Wild Wild Country scoort hoog op de filmrecensiewebsites. Om maar te zwijgen over Our Planet. We hebben de beste documentaireseries op Netflix op een rij gezet.

1. The Last Dance – IMDb: 9,4

Er wordt al gesproken over de beste sportdocumentaire ooit. In deze tiendelige docu-serie word je teruggeworpen naar de heerlijke jaren 90, waarin Michael Jordan en de Chicago Bulls de NBA domineerden en wereldwijde sterren werden. Centraal staat het seizoen 1997-1998, waarin Chicago Bulls voor de tweede keer in het decennium voor de derde keer op rij het NBA-kampioenschap kan winnen.

Het seizoen wordt gezien als de ‘laatste dans’ van de gouden generatie met Michael Jordan, Scottie Pippen en de rest. Dus worden er het hele jaar door overal camera’s toegelaten, tot in de kleedkamer aan toe. De makers konden putten uit 500 uren aan nog nooit vertoond beeldmateriaal. Naast het betreffende seizoen worden de hele carrière van Michal Jordan en de opmars van de Chicago Bulls prachtig uitgelicht. De mode, muziek en de rest van de tijdgeest maken het compleet.

The Last Dance bestaat uit 10 afleveringen en is nu te zien op Netflix.

2. Our Planet – IMDb: 9,3

Jawel, in de top 7 beste docu-series op Netflix staat een natuurdocumentaire op nummer 2. Voor Our Planet heeft Netflix de krachten gebundeld met de makers van Planet Earth en Blue Planet. In vier jaar tijd zijn ’s werelds beste natuurdocumentairemakers met de modernste apparatuur door vijftig landen gereisd, met als doel de diversiteit van onze planeet in beeld te brengen. En dat is ze aardig gelukt, om er maar eens een understatement uit te gooien.

De jungle, zuidpool, noordpool, Afrikaanse savannes, oceanen, woestijnen; alles komt voorbij. Je wordt er emotioneel van. Maar het belangrijkste: David Attenborough praat de documentaireserie elkaar. Een betere stem bij natuurbeelden bestaat niet.

Our Planet bestaat uit 8 afleveringen en is te zien op Netflix.

3. Making a Murderer – IMDb: 8,6

In 2015 kreeg Netflix een behoorlijke boost en dat was te danken aan de moeder aller true-crime docu-series Making a Murderer. Je volgt het bizarre verhaal Steven Avery, die achttien jaar lang onterecht in de gevangenis zat voor de verkrachting van Penny Ann Beerntsen. Avery werd vrijgelaten en spande een rechtszaak aan tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie.

Maar niet lang na het aanspannen van de rechtszaak werd hij beschuldigd van de moord op Teresa Halbach. Saillant detail: dezelfde ambtenaren waren betrokken bij het onderzoek. Corruptie, een falend rechtssysteem, alles komt naar voren. Inmiddels is er ook alweer even een tweede seizoen, met veel nieuwe achtergrondinformatie. Maar aan seizoen 1 heb je eerst wel even genoeg.

Making a Murderer bestaat uit 2 seizoenen van 10 afleveringen is te zien op Netflix.

4. Formula 1: Drive to Survive – IMDb: 8,6

In Formula 1: Drive to Survive krijg je een zeldzaam intiem kijkje achter de schermen van het hele circus rond de Formule 1. Conflicten tussen teams, strubbelingen binnen teams, alles wordt belicht. Vooral in het eerste seizoen lijkt alles en iedereen helemaal niet door te hebben dat er camera’s draaien.

Seizoen 2 is iets gereserveerder, maar nog altijd het kijken waard. Hopelijk houden de makers de productie van deze documentaireserie tot in lengte van dagen vol.

Formula 1: Drive to Survive bestaat uit 2 seizoenen van 10 afleveringen en is te zien op Netflix.

5. Wild Wild Country – IMDb: 8,2

Dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie, bewijst de documentaireserie Wild Wild Country. Met deze briljante docu duik je in de Bachwan-beweging. Bhagwan Sri Rajneesh (Osho) baseerde zijn beweging op verschillende spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Bhagwan Sri Rajneesh predikte tegen materialisme, maar bezat zelf wel negen Porsches. En dat is slechts het topje van een bizarre ijsberg.

Als de Bachwan-beweging in India verboden wordt, verhuist de hele karavaan in 1981 naar Wasco County in de Amerikaanse staat Oregon. Langzaam wordt de boel daar overgenomen en mengen Bachwan-leden zich in de lokale politie. Wild Wild Country vertelt dit absurde stukje geschiedenis in zes delen, aan de hand van interviews met leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Maar ook Amerikanen die in de omgeving woonden komen aan het woord. De beweging trok artsen, advocaten, beroemdheden, andere hooggeleerden en instabiele mensen met mentale problemen aan. Een van de leidende figuren is de uitgekookte Sheela (Ma Anand Sheela), die onder meer de mazen in de wet vond om met de hele beweging naar Amerika te verkassen. Kijken!

Wild Wild Country bestaat uit 6 afleveringen en is nu te zien op Netflix.

6. The Story of God with Morgan Freeman – IMDb: 7,9

The Story of God with Morgan Freeman is een Amerikaanse documentaireserie van National Geographic Channel met Hollywoodacteur Morgan Freeman. Freeman is op zoek naar antwoorden op de grote geloofsvragen van mensen uit verschillende culturen en religies met in het bijzonder hun geloof in een God. Echt heel interessant. De heerlijke stem van Morgan Freeman is pure bonus.

The Story of God with Morgan Freeman bestaat uit 3 seizoenen van 6 afleveringen en is te zien op Netflix.

7. Tiger King: Murder, Mayhem and Madness – IMDb: 7,6

Dé hype op Netflix in 2020 is de documentaireserie Tiger King: Murder, Mayhem and Madness. Met de excentrieke gek Joe Exotic als leidende persoon krijg je een kijkje in de perverse wereld van privédierentuinen en tijgerfokkerijen in Amerika.

De grote vijand van Joe Exotic is Carole Baskin, eigenaar van Big Cat Rescue, een non-profit opvangcentrum voor katachtigen. We hebben de hele serie gezien en vinden de hype wat overtrokken. Maar Tiger King zal niet voor niets zo populair zijn.

Tiger King bestaat uit 7 afleveringen en is nu te zien op Netflix.

Check ook: De oversized pakken en 90’s outfits van Michael Jordan in The Last Dance

Reageer op artikel:
7 geniale docu-series op Netflix (gerangschikt op IMDb-score)
Sluiten