Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 16 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze boodschappen zijn het duurst geworden na extreme inflatie

Nederland trilde het afgelopen jaar op zijn grondvesten van alle prijsstijgingen. En dat hebben we voornamelijk kunnen voelen in de supermarkt. Want met de inflatie werd niet alleen een autorit flink duurder, ook de prijs van boodschappen schoot door het dak.

Voelbaar in de portemonnee dus, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En hoewel er in Nederland allerlei toeslagen en tegemoetkomingen in het leven zijn geroepen om te compenseren voor stijgende kosten, is het lastig opboksen tegen een prijsstijging van 15,6 procent voor bijvoorbeeld melk, kaas en eieren.

Algemene inflatie

De gemiddelde prijsstijging voor alle goederen en diensten kwam het afgelopen kalenderjaar uit op 10 procent. Maar de prijs van eten torende daar nog eens bovenuit. Eten uit de supermarkt werd gedurende 2022 gemiddeld zo’n 11 procent duurder. Dan hebben we het dus over een gemiddelde; sommige producten werden namelijk bijna 25 procent duurder. Het CBS heeft in kaart gebracht hoe groot de prijsstijgingen precies zijn per productcategorie.

Prijsstijgingen in de supermarkt

In 2021 daalde de prijs van voedsel nog met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daar kwam in 2022 ruw verandering in toen eten in winkels gemiddeld 10,8 procent duurder werden dan een jaar eerder.

prijsstijgingen per product inflatie CBS
(Afbeelding: CBS)

Per product liggen de prijsveranderingen fors uiteen. Voor oliën en vetten betaalden we vorig jaar bijna een kwart meer dan een jaar eerder (24,5 procent), terwijl fruit iets meer dan 5 procent duurder werd ten opzicht van 2021.

De duurste boodschappen

Brood en granen hebben ten opzichte van de gemiddelde prijsstijging van 10,8 producten voor goederen en diensten een relatief kleine prijsstijging doorgemaakt. Brood en granen waren in 2022 gemiddeld genomen 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor. Toch geldt dat niet voor alle graanproducten. Zo is de prijs van pasta bijvoorbeeld gestegen met 17 procent, meldt het CBS.

Product(groep) Prijsverandering
Olien en vetten 24,5 procent
Melk, kaas en eieren 15,6 procent
Vlees 13,1 procent
Groenten 10,1 procent
Vis, schaal- en schelpdieren 9,2 procent
Brood en granen 8,6 procent
Suiker, zoetwaren en ijs 7,8 procent
Fruit 5,4 procent

Ook binnen de categorie suiker, zoetwaren en ijs zijn de prijsveranderingen tussen producten groot. Zo is de prijs van suiker ook bovengemiddeld hard gestegen, namelijk met 14,1 procent, terwijl chocolade ‘slechts’ 4,7 procent duurder werd dan een jaar eerder.

Ben je benieuwd waar jij je boodschappen het goedkoopst kunt inslaan of welke supermarkt je beter kunt vermijden als je op de kleintjes wilt letten? Je leest er alles over via onderstaand artikel.

De goedkoopste en duurste supermarkten van Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.