Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 16 sep 2023
Leestijd: 7 minuten

Dit salaris krijg je bij AIVD als spion, de Nederlandse James Bond

Tijd om eindelijk te solliciteren naar die droombaan als spion bij de AIVD. Maar hoeveel salaris krijgt de Nederlandse James Bond eigenlijk? En zijn er ook andere goedbetaalde functies binnen onze nationale veiligheidsdienst?

Is je huidige baan niet spannend of gevaarlijk genoeg en vind je het salaris bij Defensie en de Politie maar niets? De Algemene Inlichtingen -en Veiligheidsdienst biedt een uitweg voor de grootste waaghalzen. Of toch niet?

Want bij de AIVD lopen er uiteraard niet alleen spionnen rond. Sterker nog, het takenpakket van de Nederlandse James Bond wordt in principe verdeeld over vier verschillende functies. Manners nam contact op met de veiligheidsdienst en kreeg alle benodigde informatie. De functies en salarissen op een rijtje.

Spion bij de AIVD

Inlichtingen verzamelen is uiteraard de belangrijkste taak van een spion. Maar er bestaan meerdere manieren om aan informatie te komen. Geen enkele AIVD’er voert dan ook alle taken van James Bond uit. Bij de Nederlandse geheime dienst zijn er namelijk vier operationele functies die – al dan niet clandestien – actief op zoek gaan naar een streepje voor op de vijand.

De vermelde salarissen staan in bruto en gaan vanaf 1 april 2023 in. Elke werknemer van het AIVD valt binnen de salarisschalen van de Rijksoverheid die in deze cao vastgelegd zijn. Voor de meeste functies dien je eerst een interne opleiding succesvol te voltooien (tenzij anders vermeld), waarna je automatisch doorschuift van de junior salarisschaal naar de senior salarisschaal.

Bovendien ontvangt elke werknemer van de AIVD een toeslag bovenop het loon. Deze toeslag bedraagt bij indiensttreding 231 euro en loopt op tot maximaal 702 euro bruto per maand bij een volledige werkweek.

Inlichtingenofficier / Analist

Als inlichtingenofficier of analist ben jij de specialist van een bepaalde regio of thema. Samen met een team collega-analisten, vertalers / cultuurspecialisten, data-analisten en documentalisten bepaal je aan de hand van de verzamelde informatie of er een dreiging is voor de Nederlandse samenleving. Na een grondige analyse, deel je de bevindingen van het onderzoek met de relevante instanties (zoals ministeries, burgemeesters, de politie of het OM).

 • Vereist diploma: master (wo)
 • Salaris junior: 3.045,91 euro – 4.848,81 euro (schaal 10)
 • Salaris senior: 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)

Check hier een volledige vacature.

Documentalist

Als documentalist bij de AIVD ben je de administratieve ruggengraat van een onderzoek. Je verwerkt netjes de verzamelde informatie en zorgt ervoor dat je collega’s alle data probleemloos in het systeem terugvinden. Als informatiespecialist schakel je tussen de verschillende leden van het team en moet je uit kunnen leggen waarom je info op een bepaalde manier hebt opgeslagen. Jouw leidinggevende of zelfs de minister kan daar namelijk om vragen.

 • Vereist diploma: mbo 4
 • Salaris (geen onderscheid junior / senior) : 2.902,24 euro – 3.896 euro (schaal 8)

Momenteel staat er geen vacature open. Bekijk hier en hier meer over het takenpakket van een documentalist.

Audiobewerker / Taal-en cultuurspecialist

De taal -en cultuurspecialist beheerst de taal (of talen) en begrijpt de culturele gebruiken van een specifieke geografische regio. Op basis daarvan, luister je gesprekken van mensen of groepen af die volgens de AIVD een bedreiging vormen voor onze samenleving. Je verzamelt niet alleen relevante informatie uit gesprekken, maar ook uit digitale data, beelden en documenten uit open bronnen of bijzondere inlichtingenmiddelen, zoals hacks. Mensen die Chinees, Russisch, Somalisch, Urdu/Punjabi, Pashtu of Farsi/Dari spreken hebben bij voorbaat een streepje voor in het sollicitatieproces.

 • Vereist diploma: bachelor (hbo)
 • Salaris junior: 3.119,04 euro – 4.374,94 euro (schaal 9)
 • Salaris senior: 3.045,91 euro – 4.848,81 euro (schaal 10)

Er staat op dit moment geen vacature open als audiobewerker bij de AIVD. Bekijk hier meer info over de functie.

Acquisiteur

De acquisiteur is waarschijnlijk de persoon die bij de AIVD het dichtste aanleunt bij een Nederlandse versie van James Bond. Als acquisiteur ga je daadwerkelijk het veld in en praat je met bronnen (die vaker niet dan wel op de hoogte zijn van jouw functie en verborgen agenda). Van die menselijke bronnen probeer je informatie te ontfutselen over concrete dreigingen voor onze nationale veiligheid zoals terrorisme, radicalisering, extremisme, spionage of verspreiding van massavernietigingswapens.

 • Vereist diploma: bachelor (hbo)
 • Salaris junior: 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)
 • Salaris senior: 4.214,85 euro – 6.227,02 euro (schaal 12)

Momenteel staat er geen vacature open. Bekijk hier meer over het takenpakket van een acquisiteur.

Andere functies bij de AIVD

Niet alleen de gevierendeelde spion James Bond is een belangrijke spil in de organisatie van de AIVD. Vaak zijn ondersteunende functies van even groot belang.

Elektronisch Entry-specialist

Voor de entry-specialist gaan all deuren open. Waarom? Omdat het manipuleren van sloten jouw specialisme is. Concreet gezien identificeer en ontwikkel je hulpmiddelen om elektronische sluitsystemen open te krijgen. Met jouw hulp kunnen collega’s een locatie in het geheim binnendringen om ter plaatse onderzoek uit te voeren.

 • Vereist diploma: bachelor (wo) in elektrotechniek, telecommunicatie of informatica
 • Salaris junior: 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)
 • Salaris senior: 4.214,85 euro – 6.227,02 euro (schaal 12)

Bekijk hier een vacature voor elektronisch entry-specialist.

Mechanisch Entry-specialist

De mechanische entry-specialist specialiseert zich in het manipuleren van onder andere sloten van huizen, voertuigen, en kluizen. Net als de elektronische variant, identificeer en ontwikkel je hulpmiddelen om mechanische sluitsystemen open te krijgen.

 • Vereist diploma: bachelor (hbo) op het gebied van de (fijn)mechanica
 • Salaris (geen onderscheid junior / senior): 3.119,04 euro – 4.374,94 euro (schaal 9)

Bekijk hier een vacature voor mechanisch entry-specialist.

Cryptoloog

Als cryptoloog ben je een expert in informatiebeveiliging. Je weet alles van post-quantum cryptoprimitieven, symmetrische en asymmetrische cryptografie, hashfuncties, en public key infrastructures. Je evalueert crypto-implementaties en begeleidt de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast onderzoek je technologische ontwikkelingen zoals quantumcomputers om andere uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

 • Vereist diploma: master (wo) in wiskunde
 • Salaris (geen onderscheid junior / senior): 4.214,85 euro – 6.227,02 euro (schaal 12)

Er staat momenteel geen vacature open. Check hier meer over het takenpakket van een cryptoloog bij de AIVD.

Data Engineer

De data engineer moet gigantische hoeveelheden ruwe data omzetten naar bruikbare informatie aan de hand van hypermoderne applicaties. Vervolgens kunnen de inlichtingenteams de informatie ophalen die ze nodig hebben voor hun onderzoeken naar dreigingen voor de nationale veiligheid.

 • Vereist diploma: bachelor (hbo) in computerscience, data-engineering, software-engineering of data-science
 • Salaris (geen onderscheid junior / senior): 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)

Check hier een vacature voor data engineer bij de AIVD.

IT-specialist

De AIVD is altijd op zoek naar IT-specialisten. Als cyber-spion ben je een specialist in softwareontwikkeling én heb je verstand van verschillende besturingssystemen en de nieuwste databaseoplossingen, datamining- of artificial intelligence technologieën. Verder zijn er ook IT-professionals nodig op het gebied van cybersecurity en mensen die willen meewerken aan de doorontwikkeling en het beheer van de IT-Infrastructuren.

 • Vereist diploma: technische bachelor / master (hbo)
 • Salaris junior: 3.045,91 euro – 4.848,81 euro (schaal 10)
 • Salaris senior: 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)

Check hier een vacature voor IT-specialist bij de AIVD.

Information Security Officer

De Information Security Officer, ofwel de adviseur Informatiebeveiliging, is betrokken bij alle ICT-projecten waar een beveiligingscomponent aan vast hangt (de meeste dus). Je maakt risico-inschattingen en geeft op basis daarvan beveiligingsadvies aan alle betrokken AIVD-medewerkers.

 • Vereist diploma: technische bachelor (hbo)
 • Salaris (geen onderscheid junior / senior): 3.608,64 euro – 5.503,57 euro (schaal 11)

Check hier een vacature voor ISO bij de AIVD.

Secretaresse

Miss Moneypenny mag natuurlijk niet ontbreken. Als flirt van James Bond bied je administratieve en organisatorische ondersteuning aan een of meerdere inlichtingenteams. Je kan ook als directiesecretaresse aan de slag als je liever meteen voor M wenst te werken.

 • Vereist diploma: mbo 4 of havo (bij voorkeur een secretariële opleiding)
 • Salaris: 2.557,07 euro – 3.190,86 euro (schaal 6)
 • Salaris directiesecretaresse: 2.693,69 euro – 3.477,56 euro (schaal 7)

Check hier een vacature als secretaresse voor de AIVD of ga via deze vacature meteen als directiesecretaresse aan de slag. De AIVD-toeslag voor secretaresses is iets minder: bij indiensttreding krijg je 127 euro per maand. Bij een volledige werkweek kan het maximaal oplopen tot 406 euro per maand.

Selectieprocedure

Uiteraard kan niet iedereen zomaar aan het werk gaan als spion voor de AIVD. Behalve dat je over de Nederlandse nationaliteit moet beschikken, dien je ook minstens 10 jaar onafgebroken in Nederland gewoond te hebben. Eens aangemeld, doorloop je het sollicitatieproces in deze acht stappen:

 1. Selectie op basis van cv en motivatiebrief
 2. Gesprek op kantoor
 3. Psychologisch onderzoek
 4. Aanvullende tests (bv. medische keuring, rijvaardigheid)
 5. Arbeidsvoorwaardengesprek
 6. Veiligheidsonderzoek (een zogeheten ‘A+ onderzoek’ kan tot wel 6 maanden in beslag nemen)
 7. Aanstelling
 8. Introductietraject en eventuele opleidingsperiode

Check hier alle momenteel openstaande vacatures voor een droombaan als de Nederlandse James Bond bij de AIVD. Hier lees je ook meer over de selectieprocedure en het takenpakket van de verschillende spionagefuncties. Verder heeft de AIVD ook een verbazingwekkend informatieve podcast over het functioneren van ‘De Dienst’ zoals de overheidsinstantie intern genoemd wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.