Felix Decavel
Felix Decavel Jachten 8 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Bevroren superjacht van Poetin krijgt peperdure make-over in Italië

Vanwege de EU-sancties tegen Russische oligarchen ligt de Scheherazade al een tijdje te dobberen aan de Toscaans kust. Maar nu zou het superjacht – vermoedelijk in het bezit van Vladimir Poetin – toch een peperdure opknapbeurt hebben ontvangen.

Scheherazade is de naam van de vertelster in het eeuwenoude sprookjesboek Duizend-en-één-nach waarvan Ali Baba en de veertig rovers het bekendste verhaal is. Niet zo’n vreemde naam dus voor het superjacht van Vladimir Poetin; de grootste boef van allemaal.

Anoniem bootje varen

Vijftien maanden geleden werd het superjacht in beslag genomen. Voortaan zou de Scheherazade aangemeerd blijven in Marina di Carrara, een welbekende Italiaanse havenstad voor luxe-schepen. Maar vreemd genoeg maakten de Italiaanse autoriteiten nooit officieel bekend wie de eigenaar is.

Van alle bevroren Russische activa in Italië, is het overigens het enige bezit waar de Italianen geen naam aan hebben toegeschreven. Volgens ingewijden in Brussel zou het superjacht officieel eigendom zijn van Eduard Khudainatov, de voormalige directeur van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft die in juni 2022 door de EU op de vingers werd getikt.

Maar onderzoek van Bloomberg toont aan dat het superjacht meer dan waarschijnlijk aan Vladimir Poetin toebehoort. Via allerhande obscure vennootschappen blijkt Khudainatov niets meer of minder dan een stroman en is de Russische president de daadwerkelijke eigenaar.

Het superjacht van Poetin

Het 140 meter lange superjacht is slechts vier jaar oud en telt 22 kajuiten, vergulde badkamers, twee helikopterdekken en een spa. En toch wordt de Scheherazade momenteel opgeknapt door het Italiaanse Sea Group.

* Swipe in de onderstaande Instagram-post door de foto’s!

Het bedrijf bevestigde ook dat er een “opknapbeurt” van het schip plaatsvindt, met goedkeuring van de autoriteiten en dat de eigenaar van het superjacht heeft betaald voor zowel de werkzaamheden als het onderhoud. Verdere details, waaronder de identiteit van de eigenaar, blijven onder de mat geschoven.

Ook het Agenzia del Demanio, die in beslag genomen activa beheert, bevestigde dat het samen met het Italiaanse ministerie van Financiën was overeengekomen om de eigenaar van het schip te laten betalen voor de “onderhoudswerkzaamheden”, maar weigerde verder in detail te treden omdat “informatie over bevroren activa geheim is”.

Volgens Superyachtfan.com heeft het superjacht van Vladimir Poetin zo’n 650 miljoen euro gekost. De lopende onderhoudsrekening zou zo’n 40 tot 60 miljoen euro per jaar bedragen. Hoeveel de huidige opknapbeurt kost, is niet bekend.

Dit kost het om het duurste superjacht een week te huren

Financial ReviewBloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.