Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 8 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het ‘respectloze hongerloon’ van postbezorgers bij PostNL

Bijna duizend vacatures raken niet ingevuld, waardoor de brieven niet langer op tijd in de bus belanden. Maar hoeveel salaris verdienen de postbezorgers van PostNL eigenlijk?

Het huidige personeelstekort leidt niet alleen tot meer werkdruk met een hoog ziekteverzuim als gevolg. Vanwege de onderbezetting voldoet PostNL momenteel niet aan de wettelijke eis om 95 procent van de particuliere post binnen een dag te bezorgen.

En ondanks dat er – op het moment van schrijven – 732 vacatures openstaan bij PostNL om postbezorger te worden, lijkt een oplossing voor het personeelsprobleem niet meteen voor handen. Voornamelijk omdat zo goed als alle aangeboden contracten op parttime basis zijn. Volgens het bedrijf is het bezorgen van post dan ook een uitsluitend een deeltijdberoep. Maar met 10 uren per week aan dit salaris kom je als postbezorger moeilijk rond. Dan is het niet heel moeilijk te achterhalen waar de oorzaak van het personeelstekort ligt.

Het salaris van een postbezorger bij PostNL

Voor alle duidelijkheid: het gaat om de postbezorgers, niet de werknemers van PostNL die pakketjes bezorgen en onder een verschillende CAO vallen. De postbezorger voert geen autobestellingen uit en bezorgt geen stukken met ontvangstbevestiging of aangetekende zendingen. Werkzaamheden als sortering en het verwerken van postbuscorrespondentie maken evenmin deel uit van het takenpakket.

De hoofdactiviteiten van een postbezorger bij PostNL bestaan uit het beladen van de tas met op loopvolgorde gesorteerde brieven en het uitvoeren van de bezorging met een (elektrische) (brom)fiets. In de tabel hieronder zie je hoeveel salaris een postbezorger bij PostNL verdient. De vermelde bedragen zijn de bruto uurlonen, zoals die in de cao beschreven staan, zonder eventuele toeslagen of vakantiegeld.

Loonschaal Salaris
0 € 11,14
1 € 11,74
2 € 11,95
3 € 12,07

Iedereen tot en met 22 jaar oud verdient als postbezorger bij PostNL het wettelijk minimumloon. Werknemers die ouder zijn, starten in schaal 0 en kunnen na een jaar één schaal stijgen mits goed functioneren. Na 36 maanden kun je doorgroeien naar schaal 2. Twee jaar na de indeling in schaal 2, krijg je de kans om naar de derde en hoogste schaal door te groeien.

Zoveel salaris verdienen de bestbetaalde advocaten van Nederland

Ben je dus 3,5 jaar lang de beste postbezorger van het land, dan krijg je een totale salarisverhoging van minder dan een euro per uur. Neem daarin mee dat de meeste vacatures voor slechts een vijftal uurtjes werk in de week is, en je begrijpt waarom er momenteel bijna duizend vacatures openstaan bij te PostNL.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.